eur:
389.83
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Tulok András

Érkezik a Quimby-koncertfilm, és Kiss Tibi hogylétéről is kiderül ez-az

Február 27-én online koncertfilmmel jelentkezik a Quimby. Bár frontemberüket, Kiss Tibit nélkülözniük kell, ő jelenleg is rehabilitációs kezelését tölti, de a magyar alternatív és rockzene világából több énekessel kiegészülve létrehozták az új, Plusz-Mínusz című koncertfilmet.

A világjárvány és frontemberük kényszerpihenője miatt a tavalyi év a szakadék szélére sodorta a Quimbyt, felmerült a zenekar tagjaiban az is, hogy van-e közös jövőjük. Fél év kellett ahhoz, hogy ocsúdjanak a sokkból – erről beszél Varga Livius a koncertfilm online sajtótájékoztatóján.

„Rájöttünk, hogy cselekednünk kell, különben mi is rámegyünk erre, a zenekari kohézió bomlott föl szép lassan. Az utolsó pillanatban nyúltunk egymásért” – fogalmazott a zenész.

„Én itt bent teszem a dolgomat, ti pedig kint tegyétek”

Varga Liviust Kiss Tibi állapotáról is kérdezték: „Nem túlzottan sok ember tarthat vele kapcsolatot, ez ennek a terápiának a sajátja. Én nem egészen egy hete próbáltam neki telefonálni, tehát közvetlenül nem tudtam vele beszélni. Ezt úgymond izolációs időszaknak nevezik, mialatt a felépülő nem beszélhet a külső környezetben lévőkkel – magyarázta Varga Livius. – Természetesen, mint közeli hozzátartozó, a felesége meglátogathatta karácsonykor, és arról számolt be, hogy gitározik és jól érzi magát. Nekem csupán annyit mondtak, hogy

»pontosan úgy van a Tibi, ahogyan lennie kell, ha valaki ezzel a múlttal és jelennel rendelkezik«.

Az utolsó üzenetünk tőle, hogy »én itt bent teszem a dolgomat, ti pedig kint tegyétek a dolgotokat«.” Mindemellett Kiss Tibi türelmet kért a közönségtől is, azt tanácsolva, hogy bátran kérjen segítséget, aki erre rászorul, és amíg nem lehet vele személyesen találkozni, addig bátran „kapcsolódjanak” a zenekar többi részéhez.

Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse kérdésre válaszolva elmondta, hogy Kiss Tibi kezelésének hossza előre nem kiszámítható, de az előző rehabilitációja másfél évig tartott. A zenekar most úgy számol, ha a járványhelyzet engedi,

Kiss Tibi nélkül is játsszanak majd élőben néhány koncertet.

„Azt elképzelhetőnek tartjuk, hogy egy-egy koncertet megtarthatunk, vagyis a terv, hogy időnként színpadra álljunk, ha ez lehetséges. Nem akarunk tétlenül várni, ki tudja meddig” – fogalmazott.

Gerdesits Ferenc, a Quimby dobosa elmondta, hogy aki támogatói jegyet vált a Plusz-Mínusz Koncertfilmre, rendhagyó módon nem a zenekart, hanem a Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs Otthon munkáját segíti. „Szerettünk volna egy hasonló profilú intézményt támogatni, mint ahol jelenleg Tibi van. Őket nem lehet támogatni, mert ott van a frontemberünk, és ezt nem tartják etikusnak” – tette hozzá.

A Plusz-Mínusz koncertfilmben szereplő számok felét Varga Liviusz és Kárpáti József Dodi énekli,

Kiss Tibi slágereit azonban már magyar rock- és alternatív zenei együttesek frontemberei vették át.

Közreműködik a koncerten Pásztor Anna és Pásztor Simon az Anna & The Barbies zenekarból, Bodor Áron, az Esti Kornél frontembere, Lukács László és Sidi a Tankcsapdából, és Papp Szabi, a Supernem énekese. Ők a saját képükre alakítottak néhány jól ismert Quimby-slágert.

Lukács László az online sajtótájékoztatón elmondta, hogy ő a Sehol sem talállak és a Halleluja című dalokat választotta, ugyanis a Halleluja a legkedvesebb Quimby-dala. A Tankcsapda frontembere arról is beszélt, hogy a karanténidőszak sivárságában igazi örömzene volt a Quimbyvel dolgozni.

„Kicsit faramuci ez az örömzenélés kifejezés, de mindenki, aki jelen volt, tényleg élvezte az egész napot. Azt is, amikor zenéltünk, és azt is, amikor beszélgettünk, mindenki dumált mindenkivel, és

az egésznek volt egy »happening« hangulata. Hogy végre-valahára egy kicsit zenélt mindenki.”

Bodor Áron, az Esti Kornél frontembere hozzáfűzte, hogy ő a Quimby dalain nőtt fel, a zenekar egyfajta origó a magyar alternatív rockzenében. „Nagy szerepe van a Quimbynek abban, hogy az alternatív zene ennyire populárissá tudott válni Magyarországon, és ez tökre érezhető volt itt, mintha régóta ismertük volna egymást.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×