eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. Idén a Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az Európa legjobb középület fejlesztése díjat a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén, az International Property Awardson (IPA).
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Liget Projekt: Budapesten található Európa legjobb középülete – fotók

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ nyerte a díjat.

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az idén az "Európa legjobb középület fejlesztése" díjat a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén, az International Property Awardson (IPA) – mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, a Liget Budapest Projekt az első olyan városfejlesztési program, amely az OMRRK díjazásával együtt már háromszor kapta meg ezt az elismerést: 2018-ban a Néprajzi Múzeumot a világ legjobb középületének választották, 2019-ben pedig a Magyar Zene Háza kapta meg a "Legjobb nemzetközi középület" címet.

Gyorgyevics Benedek közölte, a verseny zsűrije a díj odaítélésekor értékelte a projektmenedzsmentet, az építészeti koncepciót és a kivitelezés minőségét. Hozzátette: bizonyára azt is figyelembe vették, hogy ebben az épületben kapott helyet a három legjelentősebb magyarországi közgyűjtemény - a Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum - több mint 350 ezer darab, szinte felbecsülhetetlen értékű műtárgya.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ kialakításához a Freund Vilmos nevéhez köthető, 130 éves múltra visszatekintő izraelita kórházat építették át, barnamezős fejlesztéssel. Ebben az épületkomplexumban mindent "egybecsomagoltak", amit a jövő építészetéről gondolnak minőségben, innovációban, környezetvédelemben.

Ez utóbbira példa, hogy az épület hűtéséhez és fűtéséhez geotermikus energiát használnak fel.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a Liget Budapest Projekt részeként 2019-ben készült el az OMRRK épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák kaptak helyet, és itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, valamint egy látogatóközpont.

A közleményben hangsúlyozzák: az OMRRK kialakításával Magyarország Európa legjobbjaihoz zárkózott fel. "A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben - képességeiben, felszereltségében és kapacitásában - is állja a versenyt a hazai fejlesztés" - írják.

Budapest, 2021. február 5.
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. Idén a Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Budapest, 2021. február 5.
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. Idén a Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Budapest, 2020. december 14.
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a sajtóbemutatója napján a Városligethez közeli Szabolcs utcában 2020. december 14-én. Már zajlik a műtárgyak költöztetése, lezárult a korszerű restaurátorműhelyek kialakítása és megkezdődött a szakmai munka a Liget Budapest projekt keretében felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK), ahol a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 300 ezer műtárgya kerül biztonságos és méltó körülmények közé. A barnamezős beruházásként megvalósult épületkomplexummal Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye jött létre.
MTI/Balogh Zoltán
A barnamezős beruházásként megvalósult épületkomplexummal Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye jött létre. MTI/Balogh Zoltán

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 7. 15:51
2023. június 7. 11:15
×
×
×
×