eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Résztvevő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

SZFE-konfliktus: új helyszínen kezdődhet a tanév

Megvan az oktatás helyszíne, és lesznek tanárok is, ha a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkba kezdenek - nyilatkozta az ATV Híradónak az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja. Lajos Tamás szerint a sztrájk jogellenes, a tiltakozók pedig politikai követeléseket fogalmaztak meg.

Csütörtök délután két órás figyelmeztető sztrájkba kezdtek a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói, miután a szerdai első sztrájktárgyalás eredménytelenül zárult.

A tárgyaláson a felmondási idejét töltő rektorhelyettes és a kancellár, valamint a kuratórium képviselője vett részt.

Az ATV Híradónak Csató Kata, a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesteroktatója nyilatkozott.

"Egy fél órás egyeztető tárgyalás volt. A fenntartó ügyvédje közölte, hogy sajnos nem foglalhat állást, jelenleg képviseli a fenntartót. Előzetesen írásban elküldtük nekik a követeléseinket, azt mondta, majd továbbítani fogja" - fogalmazott.

A sztrájkolók követelései közé tartozik, hogy

  • garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát
  • állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit
  • az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg
  • az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, szintén a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg
  • garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.

Az egyetemet fenntartó kuratórium tagja, Lajos Tamás az ATV-nek azt mondta: a sztrájk jogellenes. Szerinte az, amit a SZFE dolgozói követelnek, politikai követelések, mert azok a jogok, amelyeket a kuratórium magához vont, azt a magyar jogszabályok által adott és megengedett keretek között tették.

"Ha ez a sztrájk megáll a bíróság előtt, azonnal meg fogjuk szervezni az alternatív oktatást, ez nem is kérdés" - mondta Lajos Tamás, aki azt nem árulta el, hogy miként szervezik meg az oktatást, de annyit igen, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×