INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

szfe

sztrájk

ombudsman

vidnyánszky attila

alapítvány

felsőoktatás

Résztvevő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

SZFE: október 1-jétől sztrájk következhet

InfoRádió

A Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói az oktatási ombudsmanhoz fordulnak, az egyetem dolgozói pedig szeptember 23-án kezdik meg a sztrájktárgyalást. Közben ellentüntetők jelentek meg az egyetem előtt.

Az Identitás Generáció csoport tagjai hétfő este a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete előtt akcióztak, és a Vas utcában kifeszítettek egy nagy molinót, amire azt írták: "Itt nem lesz 1968!" Vezetőjük, Bódi Ábel szerint "a köztársaságot kihirdető hallgatók már nyíltan ideológiai síkra helyezték az ellenállásukat", és hozzátette: Párizsban ugyanez a "romboló szellemiség" indította le a diáklázadásokat, ami aztán "káoszba juttatta" Franciaországot.

Előtte sajtótájékoztatót tartott Upor László, az egyetem leköszönő rektorhelyettese, amelyen kiderült, mióta megkezdték a tanítást, tíz hallgatónál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Fertőzésveszélynek leginkább azok a hallgatók vannak kitéve, akik valamiféle kontaktórán vesznek részt, tehát társaséneklésen, vagy más órán. Mindegyik eset színészosztályhoz köthető.

A hallgatók elmondták, az oktatási ombudsmanhoz fordulnak az ügyükkel, mert szerintük Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki jelenleg a fenntartó alapítvány alapító jogainak gyakorolója, teljesen elzárkózik a hallgatókkal való kommunikációtól és hallgatói autonómia garanciáinak biztosításától. A diákok a panaszbeadványban arra kérik az ombudsmant és az oktatási biztost, hogy a minisztériumot mint az alapítói jogok törvényes gyakorlóját szólítsák föl állami intézményvédelmi kötelezettségének teljesítésére, és az egyetemi autonómia garanciáinak biztosítására.

Csató Kata bábrendező, az egyetem mesteroktatója bejelentette: szeptember 23-án kezdődnek meg a sztrájktárgyalások. „Ha a sztrájköveteléseink nem teljesülnek,

október 1-jétől a Színház és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkba lépnek”

– fűzte hozzá.

A hétvégén közleményt adott ki a SZFE leköszönő vezetése, amely szerint az egyetem autonómiájának és a törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtanak be a bírósághoz, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét. A módosítással a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhessen ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa.

A Vidnyánszky Attila vezetése alatt álló fenntartói alapítvány szintén közleményben reagált. Leszögezi, hogy minden lépése törvényes volt és ez így lesz a jövőben is. Egyebek mellett azt írja, „a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma határozottan felszólítja az egyetem vezetését, hogy

a politikai nevelőtábor megszervezése és annak lelepleződése után végre fejezze be a közjátékot,

biztosítsa az oktatást, és tegyen meg mindent a hallgatók biztonságának szavatolása érdekében a járványhelyzetben”.

Upor László leköszönő rektorhelyettes visszautasította a vádakat., mint mondta, "az egyetem nem szervezett és nem tartott politikai nevelőtábort”.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Az SZFE hallgatói az ombudmanhoz fordulnak
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018