eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Győri Balett Anna Karenina című előadásának próbája a Győri Nemzeti Színházban 2019.november 7-én. A darabot november 8-án mutatják be Velekei László rendezésében.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Nehéz helyzetben a művészeti egyetemek a digitális tanévkezdés lebegtetése miatt

Rémálomszerű tanévkezdéstől tartanak a művészeti egyetemek vezetői, miközben az online oktatással és többlépcsős felvételi eljárásokkal mindegyik intézmény helyt állt az elmúlt hónapokban.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet idején online zajlottak a többlépcsős felvételi vizsgák a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Magyar Táncművészeti Egyetemen és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemre idén több mint 80 hallgatót vettek fel – tájékoztatta az InfoRádiót a felsőoktatási intézmény oktatási rektorhelyettese. Novák Eszter hozzátette: rendező szakon Horváth Csaba és Rába Roland indít osztályt, a színész szakot Hegedűs D. Géza és ifjabb Vidnyánszky Attila vezeti majd. Az első felvételi kör mindkét helyen online zajlott, viszont a többi fordulót személyesen, az akkor érvényben lévő szabályok betartása mellett bonyolították le.

"A mozgásos és színészszaknál szükség volt az élő találkozásra"

- hangsúlyozta Novák Eszter.

A Magyar Táncművészeti Egyetemen és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kizárólag online felvételiztek a jelentkezők. Tavalyhoz képest idén csaknem 12 százalékkal több hallgatót vettek fel a Magyar Táncművészeti Egyetemre – közölte az InfoRádióval az intézmény rektora, Bolvári-Takács Gábor.

"Összesen 197 hallgatót vettünk fel a tavalyi 176-hoz képest. Ez a több tízezer fős egyetemekhez képest nem egy nagy létszám, de vegyük figyelembe, hogy ez az egyetlen ilyen intézmény az országban, és ezek a szakok csak itt működnek. Ez egy sikeres felvételi" - tette hozzá a rektor.

Az online felvételiztetés nagy kihívás elé állította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felvételi bizottságát – mondta az egyetem rektorhelyettese, Kutnyánszky Csaba. Szavai szerint az idősebb professzoraik is nagy lelkesedéssel fogtak hozzá az eljáráshoz.

"Egészen megható, hogy mennyire helytálltak" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a pandémiás időszakban a hallgatók és az oktatók egyaránt jól teljesítettek. Beszámolt arról is, hogy idén 204 hallgatót vettek fel – 106-ot alapképzésre, 95-öt mesterképzésre –, továbbá 73-at a tanári szakokra. Ezen kívül 21-en jutottak be a doktori képzésre.

"Nálunk átlagban háromszoros túljelentkezés van az egyes szakokra" - tette hozzá Kutnyánszky Csaba.

Lemaradás, bizonytalanság

Novák Eszter szerint ez most idegen terep volt a színművészetire felvételiztetőknek, hiszen hosszadalmas volt, és kevesebb kommunikációs lehetőség adódott.

A táncművészeti képzésben is nehéz lesz behozni a több hónapos lemaradást – vélekedett Bolvári-Takács Gábor. Beszámolt arról, hogy a balettmesterek többsége úgy ítéli meg, hogy fél év biztosan kell arra, hogy azt a szintet elérjék, ahol tartottak a hallgatókkal a járvány előtt.

Az intézményvezetők most attól tartanak, hogy a járvány miatt ősszel is zárva lesznek az egyetemek.

"Mindenki kétségbeesve reménykedik abban, hogy ez nem fog bekövetkezni,

bár most azt mondják, 90 százalék, hogy így lesz" - osztotta meg aggodalmaikat Novák Eszter.

Bolvári-Takács Gábor több szempontból is rémálomszerűnek tartja a mostani bizonytalanságot.

"Hogyan lehet elhitetni pályakezdő növendékekkel, vagy tanulmányaikat kezdő hallgatókkal azt, hogy van értelme ezt a szakmát csinálni, ha egyrészt nem tudnak rendesen tanulni, másrészt ha a színházak sem nyitnak ki, és nem lehet színpadra vinni a produkciót?" - vetette fel táncművészeti rektora.

Kutnyánszky Csaba szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felkészült arra, hogy egy újabb veszélyhelyzet elrendelése esetén távoli oktatásban kelljen elkezdeni a tanévet. "Arra figyelnünk kell, hogy a tantermekben, előadótermekben a távolságtartás biztosítható legyen" - közölte. A felsőfokú zeneművészeti képzésben az őszi órarendeket úgy alakítják ki, hogy az elméleti tárgyak oktatása kizárólag az online térben valósuljon meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×