INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

színház

magyar teátrumi társaság

törvényjavaslat

Öt pontot javasolnak a színházi érdekképviseletek

Öt pontot javasolnak a színházi érdekképviseletek

Infostart / MTI

A Magyar Teátrumi Társaság, a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége, a Mozaik Művészegyesület, a Szabadtéri Színházak Szövetsége, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége a magyar kulturális élet működése szabályozásának egyes területeit érintő jogszabály-módosításokkal kapcsolatban nyugalomra kéri a politika és a kultúra minden szereplőjét.

Meghatározó hazai színházi érdekképviseleti szervezetekként az alábbi szempontok figyelembevételét kérik és javasolják a jogszabály-alkotóknak - derül ki közleményükből.

  • A magyar kulturális élet összességében nem kaphat kevesebb állami támogatást a jövőben, mint eddig, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásai sem csökkenhetnek.
  • A Nemzeti Kulturális Alap forrásainak elosztásában a magyar kulturális élet szereplőinek kell döntő szerepet biztosítani.
  • Az önkormányzatok fenntartásában levő színházak finanszírozásáról az államnak és az önkormányzatoknak többre évre előre meg kell állapodniuk. Az önkormányzatok, amennyiben vállalják, önállóan működtethetik a fenntartásukban levő színház(ak)at. Ha erre nincs forrásuk, akkor állapodjanak meg az állammal - több évre előre.
  • A megállapodások nem térhetnek ki arra, hogy akár az önkormányzatok, akár az állam beleszóljon a színházak művészeti munkájába. A színházak vezetőinek megbízása és felmentése közös fenntartás esetén csak közös döntés alapján történhet.
  • A független színházak nem kaphatnak kevesebb forrást, mint eddig.

A szervezetek várják a jogszabály-módosítás végső formáját.

Hozzáteszik azt is, hogy az elmúlt évek színházépület felújításai, a magyar kultúrára fordított, egyre növekvő források, a tao-rendszer visszaéléseinek megszüntetése arra a reményekre jogosítja őket, a készülő jogszabály-módosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit.

Egyúttal felteszik a kérdést a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy miért nem bízta meg a fenntartásában álló Szabad Tér Színház vezetésével, a pályázati javaslattevő bizottság által, annak jogszerű eljárása alapján támogatott, az elmúlt tizenöt évben azt sikerrel vezető, a posztra egyedül pályázó, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével valamint Bánffy- és Budapest-díjjal kitüntetett Bán Teodórát.

Szervezeteink készen állnak a kormánnyal és más színházi szervezetekkel folytatandó egyeztetésre - zárul a közlemény.

Az Emmi szerdán közölte sajtóhírekre reagálva, hogy nem szűnik meg, hanem megújul a Nemzeti Kulturális Alap. A tárca szerint a rövidesen a parlament elé kerülő törvényjavaslat célja, hogy tiszta működési modellt teremtsen a színházak fenntartásában és finanszírozásában. A javaslat a tárca szerint semmilyen módon nem változtat az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatain, és a fővárosi önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018