eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Januártól létrejön a Nemzeti Filmintézet

A teljes mozgóképszakmáért felel majd a Nemzeti Filmintézet, amely Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kezdeményezésére jöhet létre január 1-től. Az erről szóló törvényjavaslatot már benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek.

Az erről szóló törvényjavaslatot már benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek - közölte szerdán a Magyar Nemzeti Filmalap. Az összegzés szerint a nemzeti Filmintézet a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve, a nevének megváltoztatásával jön létre azzal a céllal, hogy a támogatási rendszerek egységesítése, a támogatások észszerűbb és átlátható felhasználása révén még több sikeres, minőségi magyar alkotás készülhessen.

A törvényjavaslat szerint a mozgóképipar struktúráit rendszerszinten szükséges tovább építeni a támogató tevékenység összehangolásával intézményi szinten.

"Elismerve a hazai mozgóképipar és filmkultúra megújítása során eddig elért eredményeket, tovább kívánjuk fejleszteni a magyar kultúrát és mozgóképipart. A Nemzeti Filmintézet létrehozásával az a célunk, hogy a mozis és televíziós forgalmazásra szánt alkotások támogatási rendszerének egységesítése, a támogatások észszerűbb és átlátható felhasználása révén még több sikeres, minőségi magyar alkotás készülhessen" - idézi a közlemény Káel Csabát.

Ennek érdekében a Nemzeti Filmintézet a Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium által ellátott támogatási feladatok jogutódja lesz.

A kormánybiztos szerint az új intézmény létrehozásával kiszámítható, folyamatos munkalehetőség biztosítható a mozgóképipar szereplőinek. A párhuzamosságok kiküszöbölésével a Nemzeti Filmintézet azonos költségvetési forrásból hatékonyabb produkciós lehetőséget biztosít a magyar filmelőállítóknak - közölték.

A Nemzeti Filmintézet a támogatói feladatai mellett a Magyar Nemzeti Filmalapban kialakított rendszert folytatva felelős lesz

  • a közgyűjteményként működő Filmarchívum,
  • a teljes körű utómunka-szolgáltatás nyújtó Filmlabor,
  • a hazai és külföldi produkciókat kiszolgáló Mafilm működtetésért, fejlesztésért,
  • a magyar alkotások nemzetközi értékesítéséért,
  • a filmes szakemberképzésért, továbbá
  • a mozgóképkultúra oktatásért.

Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos a Nemzeti Filmintézet terveiről azt is elmondta, hogy a külföldi és a hazai produkciók hatékony kiszolgálása érdekében szükség van a hazai filmstúdiók fejlesztésére, a tervek közt szerepel a Mafilm fóti stúdiótelepének bővítése összesen 4 ezer négyzetméterrel - tartalmazza a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×