eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Los Angeles, 2017. február 23.A gála díszleteként használt Oscar-szobrok Los Angelesben 2017. február 22-én, négy nappal az Oscar-díjak 89. átadási ünnepsége előtt. (MTI/EPA/Mike Nelson)
Nyitókép: MTI/EPA/Mike Nelson

Hiába a felháborodás, nem változtatnak az Oscar-gálán

A nézettség javítása miatt kurtítja meg a sokszor 3 órásnál is hosszabbra nyúló gálát az amerikai filmakadémia. Hiába több alkotó nyílt levele, idén négy kategória, köztük az operatőri győztesének a reklámszünetben adják majd át a filmszakma csúcsát jelentő aranyozott szobrocskát.

A döntés nyomán tiltakozásának adott hangot az Amerikai Operatőrök Társaságának (ACS) képviseletében a szervezet elnöke, Kees Van Oostrum, majd nyílt levelet fogalmaztak meg vezető filmesek, köztük Oscar-díjasok és jelöltek is.

Ezekre válaszul a filmakadémia levelet írt, amelyben biztosítja a tagokat arról, hogy "a 91. Oscar-gálán egyetlen kategória díját sem oly módon adják át, hogy az csökkentené a jelöltek és a díjazottak érdemeit a többiekéhez képest" - idézte az írást a Hollywood Reporter.

Az akadémia vezetői - úgy tűnik -

nem gondolkodnak a tervek módosításán.

A Hollywood Reporter forrásai szerint a 9 ezer tagú amerikai filmakadémia operatőri ágazata önként vállalta, hogy idén a reklámszünetben adják át a díját.

Az akadémia közlését megelőző nyílt levelet aláírta többek között Martin Scorsese, Quentin Tarantino és Spike Lee filmrendező, Roger Deakins és Emmanuel Lubezki operatőr, Tom Cross és William Goldenberg vágó.

A február 24-i Oscar-ceremónián az operatőri díj mellett a vágó, a kisjátékfilm, valamint a maszk és haj kategóriájában járó díjat is a reklámszünetben vehetik át a győztesek.

John Bailey, a filmakadémia elnöke - aki operatőrként maga is az ACS tagja - hétfőn jelentette be, hogy a háromórás Oscar-show rövidítése, a műsor csökkenő nézettségének javítása érdekében ezentúl éves rotációban mindig más Oscar-kategóriák díjait adják át a reklámszünetben és a köszönőbeszédeket csak a műsorban később, megszerkesztve közvetítik.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×