eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Magyar Nemzeti Filmarchívum filmraktára 2017. január 6-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Elképesztő dolgok kerültek elő a nemzeti filmarchívumból

Korábban nem látott felvételekre bukkantak a Magyar Nemzeti Filmarchívum kutatói Ady Endre száz évvel ezelőtti temetéséről. Az intézmény YouTube-csatornáján már láthatók az értékes filmrészletek. Az archívum mostantól hetente közöl majd izgalmas régi filmhíradókat.

A Filmarchívumban felfedezett anyagok egy olyan kutatómunka eredményeként kerültek elő, melyet a szervezet a 100 évvel ezelőtti híradóállományának felfedezésére indult hónapokkal ezelőtt – mondta az InfoRádiónak Ráduly György. A Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója kiemelte: az előkerült felvételek időutazásra invitálják a nézőket, ráadásul képes történetet biztosít.

Mint mondta: a most bemutatottak között számos olyan felvétel van, melyet annak idején nem használtak fel. A Filmarchívumban található negatívok átvizsgálásakor bukkantak rá a kutatók az Ady Endre temetésén készült, sosem látott részletekre.

Ráduly György kiemelte: ezen anyag különlegessége nemcsak a tartalomban van, hanem a formában is, hiszen nitro-negatív szinte alig maradt fenn a gyűjteményben, a szokás ugyanis az volt, hogy a felvételeket biztonságos, pozitív kópiába írták át és így őrizték meg.

"Elképesztő dolgok kerültek elő": Krúdy Gyulát és Kertész Mihályt ábrázoló mozgóképeket is találtak a kutatók. „Ezeket most a Filmarchívum közzéteszi” – jegyezte meg az igazgató: a filmhíradókat hetente publikálják, a narrált, megvágott anyag bemutatja a kutatás eredményeit, azonosítva a rajta szereplő személyeket és eseményeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×