eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Becze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos, Huzella Péter és Gryllus Dániel, a Kaláka együttes tagjai (b-j) a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári fesztiváljának nyitó koncertjén 2017. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Így ünnepel az 50 éves Kaláka

Ötvenedik évébe lépett a Kaláka együttes. Azt mondják: a költészethez, a zenéhez való viszonyuk nem változott, legfeljebb kicsit visszafogottabb a tempó. Az évfordulót egy olyan évaddal ünneplik, amelyben sokféle arcukat megmutathatják majd.

A Kaláka együttes novemberben lépett fennállásának ötvenedik évébe. A jubileumi évadot koncertekkel, turnékkal és régi tagokkal ünneplik, hogy minél több árnyalatát mutathassák meg zenéjüknek. S hogy mennyit változtak az elmúlt 49 évben? Gryllus Dániel szerint nem sokat. „Van egy régi kínai mondás, amit egyszer hallottam:

ahhoz, hogy az ember mindig ugyanolyan legyen, folyton változnia kell”

– jegyezte meg a zenész. Szerinte a világhoz, zenéhez és költészethez való viszonyuk nem változott.

1969-ben Mikó István és Gryllus Dániel az egykori Ádám sörözőben döntöttek arról, hogy zenekart alapítanak, s az első próbán – a szomszéd szobából bekopogtatva – már Gryllus Vilmos is részt vett, így hamar trióvá bővült a csapat, melynek – néhány hónap elteltével – Radványi Balázs is tagja lett, ám Mikó István inkább színészi pályára adta a fejét, így pusztán az első dalok megszületése kötődik a nevéhez, de a mai napig szívesen visszajár, hogy együtt muzsikáljanak. Akárcsak Huzella Péter aki a jubileumi évadot megnyitó hétvégi Marczibányi téri klubkoncert vendége lesz.

Radványi Balázs is úgy vélte: az első pillanattól kezdve a versek bűvöletében éltek, s zenéjük hű maradt eredeti törekvéseikhez.

„Változtunk talán életkorban, de mindig ehhez a népzenéhez, versekhez hűek voltunk, és akik bennünk választottak, mindig tudták, hogy ezt fogják kapni”

– fogalmazott.

Idén is járják majd az országot és Erdélyt a „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?” című műsorukkal, a több mint 30 éve összeállított est most a Móra Kiadó jóvoltából egy verses, CD melléklettel ellátott kötetben jelent meg.

Az együttes a kezdetektől fogva énekli Kiss Anna verseit, januárban a költőnő 80. születésnapját ünneplik majd más muzsikusokkal a Pesti Vigadóban. Az évad egyik különlegessége a „Kaláka 50 Hét határon át” koncertturné. A szomszédos országok egy-egy határ menti városába látogatnak el a zenekar tagjai, amely után a magyar területen fekvő szomszédos városban is koncerteznek.

Májusban Kányádi Sándor 90. születésnapján emlékeznek meg a költőről, Őszi rigódal címmel! jelenik meg új lemezük, amelyen eddig hanghordozón kiadatlan dalaik szerepelnek majd. Nyáron a Kaláka Fesztivál mellett számos programsorozattal várják az érdeklődőket, jövő ősszel pedig dél-amerikai koncertkörútra indulnak. A jubileumi évadot egy dupla koncerttel – köztük a szimfonikus zenekarral közös – produkciójukkal és zenésztársaikkal közösen zárják november 30-án a Müpában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×