eur:
392.41
usd:
365.54
bux:
66758.21
2024. április 26. péntek Ervin

A 20. század három nagymama történetén keresztül

Egy kémnő, egy náci szimpatizáns családból származó táncosnő és egy magyar holokauszttúlélő nagymama története a Nagyi projekt című angol-német-magyar dokumentumfilm. A csütörtöktől a magyar mozikban is látható filmben a három unoka játékos módszerekkel mutatja be a nagymamák tragikus-kalandos élettörténetét.

„Két egyetemi szaktársammal beszélgettünk a nagymamáinkról és élettörténetükről. Kiderült, hogy mindhármuknak érdekes és izgalmas életük volt, ezért kitaláltuk, hogy ebből filmet készítünk” - árulta el a Nagyi projekt című alkotás keletkezésének körülményeit Révész Bálint rendező.

Az angol-német-magyar koprodukcióban készült film nem egy tradicionális dokumentumfilm, improvizatív akció dokumentumfilm, amely történelmi és személyes témákat is pedzeget – tette hozzá.

Mindhárman gyerekekként, a felnőtté válás különböző fázisaiban élték meg a 20. század viharait.

  • Az egyik nagymama Angliában egy diplomata családban nevelkedett, aztán kódfejtő és kém lett, majdnem az egész életét ügynökként élte le Európa különböző városaiban. Először a nácizmus, majd a kommunizmus ellen harcolt.
  • A német nagymama szülei prominens teológus család tagjai voltak. Hatéves volt, amikor a második világháború kirobbant. A mai napig rossz érzéssel tölti el, hogy harmadik birodalmi parádékat gyerekként élvezte, és csak később derült ki számára, hogy mi is volt a hátterében.
  • A magyar nagymama egy budapesti, vallástalan zsidócsalád sarja volt, akit a háború alatt deportáltak. Svédországba került, aztán hazajött és az épülő kommunizmusban bízva az új rendszer szerves része lett.

A filmet hét évig forgatták. A történet csúcspontja, amikor a három nagymama találkozik egymással.

„A német és magyar nagymama izgult legjobban, de mindenki nagyvonalúan viselkedett és át tudtak lépni a saját árnyékukon, ettől felszabadult, nyitott lett hangulat” - fejtette ki a rendező.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×