eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma
Ünnepi tűzijáték a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon 2017. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.
Nyitókép: MTI Fotó: Lakatos Péter

A Tankcsapda is fellép az ünnepen - mutatjuk a programdömpinget

A hosszú hétvégén, az államalapítás ünnepe alkalmából kézműves vásárok, koncertek, gasztronómiai különlegességek, színházi előadások és tűzijáték várja az érdeklődőket a fővárosban és vidéken egyaránt.

Csaknem ezer népművészeti kiállítóval, koncertekkel, gyerekprogramokkal várja a Mesterségek Ünnepe a látogatókat mától augusztus 20-ig a budai Várban. A szövés és a fonás a fesztivál idei kiemelt témája. Többek között a gyapjú és kenderfonást, a rokka fonást, és a szövőszékes fonást is kipróbálhatják az odalátogatók - mondta Adonyi Andrienn kommunikációs vezető.

II. András - Csillaghullásban álmodó

Hatodik éve rendezik meg a Koronázási Ünnepi Játékokat Székesfehérváron. A Nemzeti Emlékhelyen szombat és vasárnap este II. András élete elevenedik meg egy szertartásjátékon, amelyet a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendez. Elmondta, hogy a koronázást mint rítust, mint liturgiát rekonstruálja.

A darab feldolgozza a király felesége, Gertrúd meggyilkolását - melyet a megszokottól eltérően ábrázol -, szól majd lánya, a később szentté avatott Erzsébet kevéssé ismert, de izgalmas életéről, valamint a II. András által kiadott Aranybulláról is. Szikora János megjegyezte, hogy a darabban megjelennek mindazok a motivációk, amelyek a királyt az Aranybulla megalkotásához vezették, illetve az Aranybulla főbb rendelkezései is elhangzanak majd a Koronázási Szertartásjátékban.

Látványos előadás Csíksomlyón

Hétvégén a csíksomlyói nyeregben mutatják be a Nemzeti Színház előadását, a Csíksomlyói passiót – a szombat esti előadást a Duna Televízió élőben közvetíti.

A mintegy kétórás produkcióban 150 fősre egészült ki a Nemzeti Táncegyüttes tánckara - három színpadon, egy rendkívül látványos előadásra készülnek, amit Vidnyánszky Attilával közösen vissza szerettek volna vinni Csíksomlyóra, hiszen ez a magyarság egy fontos helyszíne - mondta Zsuráfszky Zoltán koreográfus.

Kóstolók

Szombaton nyílik meg a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt. A vásár a hagyományos ételek mellett a kortárs gasztrokultúrát is bemutatja, és idén kiemelten koncentrál a fűszerekre – hangsúlyozta Novotny Antal főszervező.

A Lánchíd utcában is meg lehet majd kóstolni az idei ország tortáját. A Komáromi kisleány fantázianevű desszert mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér. Ugyancsak megkóstolhatják majd a Nádori Cukrászda cukormentes torta-különlegességét, amely a Három kívánság fantázianevet viseli.

Koncertek

Idén új helyszínen: az Erzsébet híd budai hídfőjénél felállított színpadon tartják az állami ünnepségekhez tartozó koncerteket – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

"A vasárnapi nap programjaiból kiemelkedik az esti koncertsorozat, hiszen 19 és 24 óra között az AWS zenekar, a Zanzibár, illetve a Tankcsapda fogja szórakoztatni a közönséget,

sok embert várunk ide, hiszen egy rendhagyó helyszínen, a Szent Gellért-szobor lábánál lesznek a rendezvények" - mesélte Kovács Zoltán.

Virágkarnevál

16 virágkocsi vonul fel augusztus 20-án a debreceni Virágkarneválon - ezeket rekordszámú, 670 ezer szál friss virággal díszítik - mondta Bódor Edit főszervező. Idén lesz egy 17 méter hosszú, négy méter széles tigris kompozíció, amelyet több száz dália fog díszíteni.

Tisztavatástól tűzijátékig

Augusztus 20-án az elmúlt évekhez hasonlóan

ingyenesen tekinthetik meg a látogatók a Szent Koronát a Parlament épületében; az ünnepi programok pedig hagyományosan a tisztavatással indulnak délelőtt a Kossuth téren,

majd vízi és légi parádé lesz a Duna Országház előtti szakaszánál.

Ötkor kezdődik az ünnepi szentmise a Szent István bazilikában, majd a Szent Jobb körmenet.

Az estét a kilenc órakor kezdődő tűzijáték zárja, amelyben idén a nemzeti színek és az aranykorona is megjelenik majd. Leskovics Eszter vezető pirotechnikus elmondta, a Margit híd, és a Lánchíd közti rakparti szakaszokról, valamint magáról a Margit hídról lehet majd a legjobban élvezni a látványt.

Augusztus 20-án országszerte tartanak tűzijátékokat, a Balaton partján összesen 27 településen zárják így az ünnepi hétvégét.

A budapesti programokat összesítve itt találják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×