eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Ország tortája 2018-ban a Komáromi kisleány
Nyitókép: Keszthelyi Kristóf Dávid

Nemcsak neve, neme is van az ország tortájának

Háromnapos államalapítási ünnepségsorozatra készülhet az ország, koncertekkel, ízek utcájával és persze tűzijátékkal.

Idén három napon keresztül tartanak az augusztus 20-ai nemzeti ünnep központi rendezvényei. A Magyar Ízek Utcája már augusztus 18-án, szombaton megnyílik, és a hosszú hétvége mindhárom napján várja a látogatókat.

Mindhárom nap lesznek koncertek, mások mellett a Tankcsapda is fellép majd a Gellért-szobornál.

Kovács Zoltán kormányszóvivő, az ünnepség biztonságáért is felelős operatív törzs vezetője a programok ismertetésekor azt mondta: olyan időket élünk, amikor az államiságunk, nemzeti identitásunk, a nemzethez tartozás megélése, és annak hangsúlyozása fontosabb, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

A központi rendezvényekre minden évben több százezren látogatnak ki, az ünnepi tűzijátékot mintegy félmillióan szokták követni a helyszínről.

Tűzijáték 21 ezer effekttel

Leskovics Éva vezető pirotechnikus elmondta: idén több mint 21 ezer effektet lőnek majd fel augusztus 20-án este. A tűzijátékot - mind a látvány, mind a biztonság szempontjából - a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon, valamint a Margit hídon ajánlják megtekinteni.

Ünnepi tűzijáték a Duna felett, az Országház előtt 2017. augusztus 20-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Ünnepi tűzijáték a Duna felett, az Országház előtt 2017. augusztus 20-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A szervezők és a biztonságért felelős szervek folyamatosan zártláncú összeköttetéssel kommunikálhatnak egymással, szükség esetén a tűzijáték egy gombnyomással leállítható.

A zenei aláfestést Szarka Tamás műve adja majd. A tűzijátékban megjelennek a nemzeti színek és az arany.

35 szervezet az operatív törzsben

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs már hétfőn összeült Budapesten, és megállapította, hogy az ünnepi előkészületek a megfelelő ütemben zajlanak. Minden adott ahhoz, hogy zavartalanul valósítsák meg az augusztus 20-ai ünnepi programokat.

Az operatív törzsben 35 különböző szervezet képviselteti magát, amelyek valamilyen formában érintettek az ünnepben. Mások mellett a Köztársasági Elnöki Hivatal, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ képviselői vesznek részt a törzs munkájában.

Mesések az idei országtorták

Legalábbis ami a nevüket illeti, mindenképpen. Idén Magyarország tortája a Komáromi kisleány lett, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Három kívánság elnevezésű tortát választották.

komáromi kisleány
Komáromi kisleány - van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.

A Komáromi kisleány elnevezésű tortát a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette.

A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.

"Összetett, de ízben harmonizál az egész torta. A körte köré próbáltam az egész tortát megalkotni, szépen lassan fejben raktam össze" - mondta az édesség megálmodója az InfoRádiónak.

Az idei győztes cukormentes torta, a Három kívánság a budapesti Nándori Cukrászda alkotása. A süteményben nincs hozzáadott cukrot és fehér liszt.

Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró.

Nándori László, a torta készítője elmondta: idén harmadszor nyerték meg ezt a versenyt, tehát van már tapasztalatuk. Elmesélte azt is, hogy a torta ötlete úgy jött, hogy az ember az elmúlt évek tapasztalatát összesűríti egy valamivé.

Az idei Szent István-napi kenyér a Várhegyi Deres lett. A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése friss kovásszal készül, 12 órás érlelelési folyamat eredménye, cipó formájú, ropogós búzakenyér, egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel.

Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában és természetesen illetve augusztus 18. és 20. között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

Fűszerek és kávéházi hangulat

A Magyar Ízek Utcájában idén kiemelt szerepet kapnak a kávéházak, a házigazda Janza Kata lesz.
Az idei vásár középpontjában a fűszerek állnak majd. Augusztus 20-án a programok egyébként idén is a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök. Idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet, a budai Várban tartják a mesterségek ünnepét. Augusztus 20-án a programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd. Az augusztus 20-ai programok részletesen megtekinthetők a kormány honlapján.

Sztaracsek Ádámmal, a Jánoska Cukrászda cukrászával, és Nándori Lászlóval, a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmesterével készített interjút a cikk alatt hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×