eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ünnepi tűzijáték a Duna felett, az Országház előtt 2017. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

A Dunán is lesznek tűzoltók augusztus 20-án

Több ezren gondoskodnak az augusztus 20-ai programokon részt vevők biztonságáról.

Augusztus 20-án országszerte több mint 340 rendezvényt tartanak, 358 tűzijátékot jelentettek be - mondta Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője. A fővárosban négy, a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvény lesz, amelyeket "a szükséges létszámban" biztosítanak. Feladatuk elsősorban a forgalomirányítás, a közlekedés rendjének fenntartása, az állampolgárok segítése. "Nyugodt, méltóságteljes" ünnepre készülnek - közölte.

Egy csikk is bajt okozhat

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a fővárosi rendezvények biztosítására a Dunán is megnövelik a tűzoltói készenlétet. Emellett városszerte számos tűzoltóegység lesz szolgálatban, hogy a lehető legrövidebb időn belül be tudjon avatkozni, például akkor, ha a tűzijátékból visszahulló parázs tüzet okozna. Arra külön felhívta a figyelmet, hogy

napközben és este is mindenki figyeljen arra, hogy a nagy melegben, szárazságban akár egy eldobott cigarettacsikk is könnyen tüzet okozhat.

Figyelmeztetnek a mentők

Az Országos Mentőszolgálat az ünnepre külön mentésirányítási központot hoz létre. A fővárosban 36 mentőegységgel lesznek jelen a helyszíneken, és a Duna mindkét partján lesz úgynevezett oxiológiai ambulanciájuk is - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A mentők mindenkit óva intenek attól, hogy magas helyre, háztetőre másszon fel. Kérik, hogy mindenki vigyázzon a gyerekekre, különösen a tűzijáték után, amikor oszlik a tömeg.

Külön meteorológiai állomás a Dunánál

A meteorológiai szolgálat a délelőtti vízi- és légiparádé, valamint az esti tűzijáték idejére a fővárosi Duna-parton ideiglenes állomást alakít ki, amely tízpercenként szolgáltat időjárási adatokat. Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője elmondta: a meteorológiai szolgálat a központi rendezvények mellett húsz szabadtéri program meteorológiai biztosításáért felel.

  • Folytatódik a napos, meleg idő, inkább csak szombaton és hétfőn van esélye néhány helyen zápornak, zivatarnak, de azok is rövid ideig tartanak majd.
  • A maximumhőmérséklet várhatóan kevéssel 30 Celsius-fok felett alakul majd.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért most is az operatív törzs felel, amelynek tagjai mások mellett a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, a Terrorelhárítás Központ, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ képviselői is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×