eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Átadták az Év tanára díjakat

Ha nincs iskola, "szétszéled a nyáj", ha nincsenek lelkes pedagógusok, nincs magyar jövő - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős ügyvezető helyettes államtitkára Budapesten szombaton, a kozepsuli.hu oldal szerkesztőségének Óvodától diplomáig magyarul - Év tanára díjátadó rendezvényén.

A rendezvényen a középiskolai földrajzverseny legjobbjait, valamint a retorikaverseny győztesét is díjazták. A legkiválóbb földrajzos egy tanéven át havi ösztöndíjat kap.

Szilágyi Péter köszöntőjében kiemelte: azon dolgoznak, hogy minden magyar iskolát megtartsanak, legyen az Somorján, Técsőn, Marosvásárhelyen, vagy éppen a diaszpórában.

A kormány arra törekszik, hogy minden magyar pedagógus, bárhol is éljen a világban, tudja és érezze: megbecsült tagja a jövő nemzedékért küzdők társaságának - fogalmazott a helyettes államtitkár. Kijelentette, hogy ma is a tanárok a legfontosabb stratégiai partnereik az életerős magyar közösségek megteremtésért és megtartásáért folytatott harcban.

Úgy fogalmazott, hogy a szombati nap hálaadás az oktatók áldozatos munkájáért, amelyet a mindennapokban sokszor köszönet nélkül végeznek. A legnagyobb díj azonban nem a kitüntetés, hanem azoknak a diákoknak, sikeres felnőtté vált egykori növendékeknek a sora, akik útravalót kaphattak hivatástudatukból, őszinte emberi kiállásukból - hangoztatta.

Idézett egy nemrégiben készült kutatást, amelyből kiderült, hogy a magyar fiatalok nagy meglepetésre nem a hírességek közül választanak példaképet, hanem az életükben meghatározó szerepet játszó emberek inspirálják őket, például a szüleik és a tanáraik.

Kiss Róbert Richárd Prima Primissima Díjas újságíró arról beszélt, hogy a retorika nem csupán a szónoki, közéleti beszédet jelenti, hanem a mindennapok valóságát. Az érvelés rendkívül fontos - fűzte hozzá.

Tóth Melitta, a kozepsuli.hu szerkesztője úgy vélekedett, hogy a tanári pálya az egyik legnagyobb elismerést érdemlő hivatás.

A kiváló pedagógus elég bátor ahhoz, hogy a világgal együtt változzon, közben azonban hű marad az elveihez. Az oktatásban hasznosítja az innovációkat. Örül, ha kérdezik, mindig válaszol, de sohasem felesel, összességében gondolkodni tanít - sorolta Tóth Melitta.

Az Év tanára 2018 címet két anyaországi és két külhoni magyar pedagógus kapta meg. Az eseményhez kiadott sajtóanyagban azt írták, hogy a díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és "a piacvezető tiniportál", a kozepsuli.hu szakmai együttműködésének eredményeképpen az idén is szerepeltek külhoni magyar tanárok a jelöltek és a díjazottak között.

A jelöltek közül egyetemi oktatókból álló szakmai zsűri választotta ki azokat, akikre szavazni lehetett a közösségi médiában.

A díjat és az azzal járó jutalmat Angyal Adrienn, a hédervári Timaffy László Tagiskola fizikát és matematikát oktató tanára; Deák Magdolna, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyar nyelvet és irodalmat, pedagógiai kommunikációt, valamint módszertant oktató tanára; Kende Sára, a budapesti Pais Dezső Általános Iskola magyar nyelvet és irodalmat oktató pedagógusa; továbbá Kiss Beáta, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium magyar nyelvet és irodalmat, valamint művészettörténetet oktató igazgatónője vehette át.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×