eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Mányi Stúdió által közreadott látványterven a komáromi Csillag erőd 2018. április 4-én, a létesítmény udvarán emelt új kiállítócsarnok bokrétaünnepsége napján. Még idén befejeződik a Liget Budapest Projekt keretében az erőd felújítása és bővítése, így jövő év nyarától fogadhatják az első látogatókat.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Még az idén befejeződik a komáromi Csillag erőd felújítása

Még idén befejeződik a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése, az épületegyüttes 2019 nyarától fogadhatja az első látogatókat.

Még idén befejeződik a Liget Budapest Projekt keretében a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése, így jövő év nyarától fogadhatják az első látogatókat. A hatmilliárd forintos beruházás eredményeként a Csillag erődben és az új kiállítócsarnokban a tervek szerint egy új, 7000 négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatainak gyűjteményét mutatják be.

Az épületegyüttes bővítése elérte a legmagasabb pontját. Az alkalomból szervezett ünnepségen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa azt mondta, szükség volt az új épületszárny létrehozására, hiszen magas szobrok is vannak (lovas szobrok, magas szobormásolatok gipszből), amelyek nem fértek volna el máshol. Azt is hozzátette, hogy

az új intézményben a szobormásolatok kiállítása lehetővé teszi a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig, a stílusok keletkezésének és egymásutániságának bemutatását.

Az eredetileg sokszor sötét terekben vagy nagy magasságban beépített műalkotások után készült gipszmásolatokat itt közelről, akár körüljárhatóan és szemmagasságból lesz mód tanulmányozni. A gipszmásolatoknak egyébként hosszú restaurálásra volt szükségük. Hetven éve nem volt látható a Szépművészeti Múzeumnak a gipszmásolati gyűjteménye - tette hozzá Baán László.

A 1900-as évek fordulóján olyan nagy jelentőséget tulajdonítottak az antik szobrászat teljességét bemutató másolatoknak, hogy a Szépművészeti Múzeum földszinti hatalmas csarnokait a másolatgyűjtemény befogadására tervezték meg. Az 1920-as évektől az eredeti műtárgyak vásárlása miatt a másolatok szerepe visszaszorult. A második világháború alatt nem menekítették biztonságosabb helyre a gipszeket, majd a megsérült alkotásokat a múzeum egyetlen felújítás nélküli helyiségébe, a Román csarnokba zsúfolták, illetve a tatai zsinagógába és a komáromi Igmándi erődbe szállították.
Nemzetközi szinten az 1980-as évektől kezdődött meg a gipszmásolat-gyűjtemények rehabilitációja, az alkotások az oktatás és a tudomány számára is értékessé váltak.

Az új, kibővített komplexumban a XXI. századi igényeknek megfelelően nemcsak a műtárgyak kapnak helyet, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is.

A miniszteri biztos reményei szerint az iskolai osztályok körében is népszerű lesz a központ, hiszen így a gyerekek nemcsak művészettörténetet, hanem történelmet is tanulhatnak.

"Hétvégenként a családi kirándulásoknak is egy kedvenc terepe lesz, ezért is választottunk egy vidéki várost helyszínül. Turisztikai attrakciót jelenthet a városnak az új komplexum, így megnövelheti az oda irányuló turizmust.

Komárom ideális célpont e tekintetben, hiszen az erőd egyedisége, a város egyéb vonzereje, például fürdő, ideális célponttá teheti egy kétnapos túrára."

A gipszgyűjteményt bemutató állandó kiállítás 2019-ben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×