eur:
393.27
usd:
367.32
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Gigantikus Arany-kép néz le a városra

Az Arany János-emlékév alkalmából átadták Arany János jól ismert portréját ábrázoló tűzfalfestményt, mely a BGSzC Budai Középiskola korábbi szürke tűzfalát színesíti 19x6 méteren.

A középiskola olvasótermében tartott sajtótájékoztatón Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója elmondta, fontos, hogy a mai fiatalokat modern eszközökkel tudják megszólítani.

„A mai világban nem lehet pusztán veretes kéziratokkal, időskori bölcsességekkel az alkotó költőt bemutatni, hanem szükséges, hogy az új médiumokkal is hassunk. Az évfordulóra érkezett pályázatok egy része a mai modern eszközökkel ötvözte a klasszikus értékeket: így született slam poetry, telefonnal készített kisfilm, vagy a Neopaint által megálmodott falfestmény is.”

Prőhle Gergely úgy fogalmazott, hogy az Arany-tűzfal és a festmény alján található fatáblán szereplő Arany idézet: Gondolatok a Béke-kongresszus felől című írásából, „jelképesen összefoglalja az Emlékév mondandóját és mindenki számára útravaló a mai világban is.”

Banosné Molnár Zsuzsanna, a Budai Középiskola intézményvezetője úgy gondolja, a portré a város dísze lehet, és a megújult épület motiválóbb környezetet teremt a diákok számára. Elmondta, hogy más, az Arany János-emlékév keretén belül szervezett projekten is részt vett az iskola: „Tavaly kiállítással emlékeztünk meg a költő születésének 200. évfordulójáról, illetve a Budai Középiskola maga is részt vett az Arany János-emlékév keretén belül rendezett „Alkotni Arany” balladafeldolgozó versenyen, melyben a döntőbe is bekerült. Más területeken is igyekeztünk újszerű módszerekkel emberközelbe hozni az irodalmat a diákokhoz ebben a „kütyüvilágban”: a diákok megtervezték például Arany János Facebook-oldalát, melyet más iskolákban is felhasználtak a tanórák keretén belül.”

A Neopaint Works ügyvezetője, Jankovics Barnabás ismertette az alkotás születésének hátterét. Elmondta, hogy az Arany Jánost ábrázoló portré megvalósítása régóta a terveik közt szerepelt. Az öt emeletnyi magas, jól ismert portré speciális eljárással készült, pontok és vonalak aprólékos kidolgozásával, így a klasszikus képet ötvözték a modern technikával.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×