eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő

Gigantikus Arany-kép néz le a városra

Az Arany János-emlékév alkalmából átadták Arany János jól ismert portréját ábrázoló tűzfalfestményt, mely a BGSzC Budai Középiskola korábbi szürke tűzfalát színesíti 19x6 méteren.

A középiskola olvasótermében tartott sajtótájékoztatón Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója elmondta, fontos, hogy a mai fiatalokat modern eszközökkel tudják megszólítani.

„A mai világban nem lehet pusztán veretes kéziratokkal, időskori bölcsességekkel az alkotó költőt bemutatni, hanem szükséges, hogy az új médiumokkal is hassunk. Az évfordulóra érkezett pályázatok egy része a mai modern eszközökkel ötvözte a klasszikus értékeket: így született slam poetry, telefonnal készített kisfilm, vagy a Neopaint által megálmodott falfestmény is.”

Prőhle Gergely úgy fogalmazott, hogy az Arany-tűzfal és a festmény alján található fatáblán szereplő Arany idézet: Gondolatok a Béke-kongresszus felől című írásából, „jelképesen összefoglalja az Emlékév mondandóját és mindenki számára útravaló a mai világban is.”

Banosné Molnár Zsuzsanna, a Budai Középiskola intézményvezetője úgy gondolja, a portré a város dísze lehet, és a megújult épület motiválóbb környezetet teremt a diákok számára. Elmondta, hogy más, az Arany János-emlékév keretén belül szervezett projekten is részt vett az iskola: „Tavaly kiállítással emlékeztünk meg a költő születésének 200. évfordulójáról, illetve a Budai Középiskola maga is részt vett az Arany János-emlékév keretén belül rendezett „Alkotni Arany” balladafeldolgozó versenyen, melyben a döntőbe is bekerült. Más területeken is igyekeztünk újszerű módszerekkel emberközelbe hozni az irodalmat a diákokhoz ebben a „kütyüvilágban”: a diákok megtervezték például Arany János Facebook-oldalát, melyet más iskolákban is felhasználtak a tanórák keretén belül.”

A Neopaint Works ügyvezetője, Jankovics Barnabás ismertette az alkotás születésének hátterét. Elmondta, hogy az Arany Jánost ábrázoló portré megvalósítása régóta a terveik közt szerepelt. Az öt emeletnyi magas, jól ismert portré speciális eljárással készült, pontok és vonalak aprólékos kidolgozásával, így a klasszikus képet ötvözték a modern technikával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×