eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Sokkoló hír: akusztikus sokk miatt pert nyert a brit brácsás

Pert nyert a halláskárosodást szenvedett brácsás a brit Királyi Operával szemben.

Megnyerte a brit Királyi Operaház ellen indított perét az brácsás, aki visszafordíthatatlan halláskárosodást szenvedett a hangos zenekari próbák miatt, a londoni felső bíróság szerdai ítélete precedens jellegű lesz a zeneiparban dolgozók egészségét és munkahelyi biztonságát tekintve.


Christopher Goldscheider, az operaház zenekarának brácsása "akusztikus sokkot" szenvedett, amikor 2012-ben Richard Wagner Ring-ciklusának próbái során 18 rézfúvós játszott közvetlenül mögötte.

Theo Huckle, a zenész ügyvédje a bírósági tárgyaláson elmondta, hogy ügyfele naponta átlagosan 91 decibel erősségű zajnak volt kitéve három órán keresztül, de volt, amikor a zajszint meghaladt a 130 decibelt. Bár viselt füldugót, hosszú távú károsodást szenvedett, olyan érzékeny lett a zajokra, hogy már zenélni sem képes, és zenét sem szabad hallgatnia.

Nicola Davies bíró szerdai ítéletében kimondta, hogy az operatársulat megsértette a munkahelyi zajra vonatkozó szabályokat. A kártérítés nagyságáról később hirdetnek ítéletet.

Ez az első alkalom, hogy egy bíróság az akusztikus sokkot olyan állapotnak ismeri el, amely miatt kártérítés igénylehető. Az akusztikus sokk fülzúgással, éles hangra való érzékenységgel és szédüléssel jár.

Goldscheider, aki 2002 óta volt tagja a zenekarnak, elmondta, hogy ilyen állapotban még normális hangok hallása is igen fájdalmas számára. Fülvédőt kell hordania a mindennapos tevékenysége során, például ha ételt készít. Különösen nyugtalanítja az, hogy nem hallhatja 18 éves fia játékát, aki kiváló vadászkürtös.

A operaház ügyvédei azzal érveltek, hogy nem létezik akusztikus sokk, és ha létezne is, Goldscheider nem szenved abban.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×