eur:
393.77
usd:
369.14
bux:
65747.29
2024. április 23. kedd Béla
A szelfi sokkal nagyobb múltra tekint vissza mint gondolnánk

A szelfi sokkal nagyobb múltra tekint vissza mint gondolnánk

Bár Paris Hilton 2006-ban azt írta, ő és Britney Spears találta fel a szelfit, a BBC szerint a műfaj már 178 éve létezik.

„Mához 11 éve én és Britney feltaláltuk a szelfit” – írta 2006-ban Paris Hilton a Twitteren. Követőik azonban kiderítették, hogy a közel sem övék az érdem – írja a brit portál. Mindössze 167 évet késtek azzal, hogy magukénak tekinthessék a felfedezést.

Az úttörő – 1839

A legkorábbi fennmaradt selfiet Robert Corneliusnak tulajdonítják, aki harminc évesen készítette önarcképét a philadelphiai lámpaüzlete előtt. Úgy tűnik, bizonytalan volt abban, hogy a kép sikerülni fog-e, ami nem is csoda, hiszen az akkori technológia miatt negyedóráig kellett a fényképezőgép előtt állnia, hogy megtörténjen az expozíció.

A szelfi sokkal nagyobb múltra tekint vissza mint gondolnánk

Színre léptek a tinik – 1914

A tükör előtti szelfizés sem a kétezres évek elejének sajátja. Bő száz éve, 1914-ben az orosz császár legkisebb – akkor 13 éves – lánya, Anastasia Nikolaevna nagyhercegnő már alkalmazta a technikát. „Ezt a fotót készítettem magamról a tükörben. Nagyon nehéz volt, remegett a kezem” – írta apjának szóló levelében.

Az apák is felfedezték – 1920

Joseph Byron New York-i fotográfus 1920-ban készített szelfit egy tetőn barátaival. A fotóapparátus egy óriási nehéz doboz volt – ami magyarázza, miért kellett ketten tartaniuk.

A hírességek is rákaptak – 1938

Kim Kardashian és Kyle Jenner like-vadász fürdőszoba szelfiei előtt egy valódi híresség, Frank Sinatra lépett fel a műfaj úttörőjeként. A legendás zenész 23 évesen – még mielőtt ismerté vált – kalapban, ujjával oké jelet formázva fényképezte magát.

Az érettségi utáni Instagram feltalálása – 1966

Sokan vannak, akik az „önfelfedezésül” megtett útjaikat szelfik sorozatával dokumentálják. Ezt tette George Harrison, a Beatles gitárosa is, amikor 1966-ban Indiába látogatott egy halszempotikával felszerelkezve.

A „selfie” szó megalkotása – 2002

Az ausztrálok híresek arról, hogy „-ie” végződéssel rövidítik szavaikat vagy alkotnak beceneveket. Így a „selfie” szó is – a „self-portrait” (önarckép) angol kifejezés rövidítéseként – egy ausztrál online fórumon jelent meg először 2002-ben. Nathan Hope az oldalon publikált fotója mellé, melyet egy barátja 21. születésnapi buliján készített az alábbi mondatot írta: „Bocsánat a rossz fókusz miatt, ez egy selfie.”

Majomkodás – 2011

Narutóról, az indonéz makákóról készített fotót maga a majom készítette, miután David Slater fotográfus megengedte egy csapat majomnak, hogy játsszon a gépével. A felvétel miatt általános jogi vita alakult arról, hogy kié a fotó szerzői joga – általában azé, aki megnyomja az exponálógombot. Az amerikai bíróság úgy döntött, a szóbanforgó szelfi nem lehet Naruto tulajdona, mivel majom.

A szelfi az év szava – 2013

Abban az évben, amikor népszerűvé vált szelfizni a pápával, és Barack Obama kritikák sorát kapta, amiért David Cameron brit és Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnökkel készített közöt képet, az oxfordi angol szótár az év szavának kiáltotta ki a „selfie”-t.

Az Oscar-szelfi letarolta az internetet – 2014

A 2014-es Oscar-gála háziasszonya, Ellen DeGeneres saját elmondása szerint a legtöbb internetező által megosztott fotót akarta elkészíteni. Éppen ezért az ünnepségre érkező sztárokkal készített egy csoportképet, melyre többek között Bradley Cooper, Jennifer Lawrence és Maryl Streep is rákerült. Az idei év elejéig övé is volt rekord, amíg egy tizenhat éves srác le nem taszította a trónról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×