eur:
393.52
usd:
368.48
bux:
65936.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
NépmesePontokat hoznak létre

NépmesePontokat hoznak létre

A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány csaknem 1,2 milliárd forint értékben.

A projekt célja, hogy a kulturális intézmények minden megyében gondolkodjanak el azon, hogyan tud hozzájárulni a népmese a gyerekek személyiségének, képzelőerejének fejlődéséhez - mondta el a program szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál Péter emlékeztetett: pszichológusok bizonyították, hogy

sokkal gazdagabb azoknak a gyerekeknek a képzelőereje, vizuális világa, akik nem csak kész vizuális világgal együtt kapnak meséket.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára hozzátette: a kiírásnak köszönhetően EU-s forrásból épülhetnek országszerte NépmesePontok.

A NépmesePontok többek között műhelyfoglalkozások, művészeti alkotócsoportok, élőszavas mesemondás, kompetenciafejlesztő táborok, mesemondó, meseíró és meseillusztrációs versenyek, de az egész család részvételét biztosító programok megvalósulását is lehetővé teszik, a projekt támogatja továbbá szakemberek képzését, továbbképzését is.

Erre a célra a kormány csaknem 1,2 milliárd forintot különített el, egy-egy intézmény 30 millió és 80 millió forint közötti összegre pályázhat március 27-től; a projekt végrehajtási ideje 36 hónap.

Megyénként legfeljebb három, településenként egy pályázat nyerhet.

NépmesePontokat hoznak létre

Kulturális intézmények bevonásával a kormány azt szeretné elérni, hogy lehetőleg minden magyar gyerek találkozzon a magyar népmesékkel - mondta Schanda Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Segít a Mesemúzeum

A pályázat kapcsán már számos intézmény kereste meg tapaszalatszerzés céljából a Petőfi Irodalmi Múzeum fililáléjaként ötödik éve működő, tabáni Mesemúzeumot - mondta Helmich Katalin, a Mesemúzeum szakmai vezetője.

Az EFOP-3.3.4-17 kódnévvel kiírt pályázat részleteivel kapcsolatban egy külön honlap nyújt részletes információkat.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×