INFORÁDIÓ 
2018. december 15. szombat
Valér

nagyszótár

magyar nyelv

szókincs

Felfedik a magyar szókincs titkait

Infostart / InfoRádió

Még soha nem készült ilyen nagyszótár a magyar nyelvről. A sorozatnak most a 6. kötetét adta ki a Magyar Tudományos Akadémia.

Bemutatták A magyar nyelv nagyszótára sorozatának hatodik kötetét a Magyar Tudományos Akadémián. A több mint 20 részesre tervezett sorozat régi irodalmi és kulturális adósságot törleszt: ez lesz az első nagyszótár, amely a magyar nyelvben használt szavak jelentésrétegeit mintegy 110 ezer szócikkben összegzi. Ezzel párhuzamosan készül a netes adatbázis is. 

Ez az értelmező szótárak legteljesebb típusa. A 19. század közepe táján kezdődtek el különböző (a "szerencsésebb") nyelvek nagyszótárainak elkészítése. Ezek arra törekszenek, hogy a nyelv szókészletének minél nagyobb részét lefedjék - mondta az InfoRádiónak Ittzés Nóra, A magyar nyelv nagyszótára főszerkesztője.

Ezek a kiadványok nemcsak az irodalmi nyelv szókincsét tartalmazzák, hanem a köznyelvét és más nyelvi rétegekét is, sőt történeti anyag is szerepel bennük, nem csak a mai nyelvállapot szókészlete. A folyamatnak annyi korlátja azért van, hogy a nagyszótárak írásbeli anyagot dolgoznak fel.

Ilyen nagyszótár még nem készült sosem a magyar nyelvből, csak több - jelentős - értelmező szótár jelent meg. A legfontosabb különbség, hogy más a feldolgozás módja egy kézi- és egy nagyszótár esetén, és persze a legtöbb információt és a leggazdagabb jelentéstartományt is a nagyszótárak adják.

A szakemberek összesen mintegy 110 ezer címszót dolgoznak fel. Pontosan nem tudják, de biztosan 20 fölött lesz a kötetek száma - minden nyelvben más ugyanis a hangok-betűk aránya egy szókezdetben, ebből tudnak arányosítással számolni. Eddig 15-16 ezer címszót dolgoztak fel az a-tól az e betű nagyjából közepéig, és most zárták le a 6. kötetet.

Kapcsolódó hang

Felfedik a magyar szókincs titkait
 


A címlapról ajánljuk

Szörnyűség Cecén

Meghalt annak a kocsinak a sofőrje, amelyik árokba csapódott a 63-as főúton csütörtök éjjel....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018