eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ők kapták idén a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat

Kiosztották színház- és filmművészet kategóriában az idei év Junior Prima díjait. A 30 év alatti 10 díjazott közt szerepel Szilágyi Csenge, Fehér Tibor és ifj. Vidnyánszky Attila színművész is.

„Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Junior Primák a magyar színház- és filmművészet meghatározó egyéniségeivé váltak válnak, beváltották tehát a hozzájuk fűzött reményeket.” – mondta köszöntőjében a kategória díját támogató FHB Bank képviseletében Köbli Gyula. Az FHB Nyrt vezérigazgatója bejelentette, hogy idén alkotópárosokat is kitüntettek a Junior Primák között.

"Vannak olyan fiatal alkotók, akiknek pályafutása szorosan egymás mellett, együtt halad, nem lehet és nem is érdemes szétválasztani a munkásságukat, ezért 2016-ban alkotópárost is díjazunk, méghozzá úgy, hogy nem a kétmillió forintos támogatást felezzük meg, hanem felemeltük fejenként másfél millió forintra" - jelezte Köbli Gyula.

Az alkotópárosok egyike Benkó Bence és Fábián Péter rendező, a kaposvári színinövendékekből alakult K2 Színház két alapítója, valamint Vecsei Miklós színművész, dramaturg és ifj. Vidnyánszky Attila színművész rendező, akik számos sikeres munka után ősszel Bulgakov, Iván, a rettenet című művét állítják színpadra új fordításban a Radnóti Színházban.

"Ezt a darabot közösen választottuk és eléggé átdolgoztuk. Nem Bulgakovot szeretnénk meghazudtolni, hanem valamit ki szeretnénk ragadni Bulgakov egészen eszméletlen gondolataiból. Most fog kiderülni, hogy a színészek ezt élvezni fogják vagy nem" - mondta Ifj. Vidnyánszky Attila

Ugyancsak a díjazottak közt szerepel Szilágyi Csenge színművész, aki a Vígszínház társulatának tagjaként készül Kincses Réka A Pentheszileia Program címszerepére.

"Fantasztikus próbafolyamat ez most számomra, mert mindent, ami egy nőnek problémája lehet; a felnőtté válás, a szülei, a családja, elengedés, illetve a női sorsok. Hatalmas szerep, ami sok mindenről nagyon igazul tud megszólalni" - fogalmazott Kincses Réka.

Színház- és filmművészet kategóriában szinten az idei év Junior Primája a színművészek közt Eke Angéla szabadúszó, a Nylon Group bábcsapat egyik tagja, Fehér Tibor a Nemzeti Színház társulatából, Lábodi Ádám, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze és Wunderlich József, a Vígszínház tagja. Ugyancsak díjazták Boross Martin dramaturg, rendezőt, a STEREO Akt, független színházi társulat vezetőjét.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését idén Eke Angéla, Szilágyi Csenge, Fehér Tibor, Lábodi Ádám és Wunderlich József színművész, Boross Martin dramaturg, rendező, a STEREO Akt művészeti vezetője, valamint két alkotópáros: Benkó Bence és Fábián Péter rendező, a K2 Színház alapítói, illetve Vecsei Miklós színművész, író és ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező nyerte el.

A kétmillió forinttal járó díjra idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelöltek 30 évesnél nem idősebb tehetséges művészeket, a díjakról szakmai zsűri döntött.

A zsűri tagja volt Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Bálint András színész-rendező, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja.

Káel Csaba a díj átadásakor elmondta, hogy a zsűri a bőség zavarával küzdött, az idén az eddigi éveknél is nehezebb volt a választás. Eszenyi Enikő köszönetet mondott azért, hogy elmúlt évekhez képest idén többen, összesen tízen vehették át a díjat. Bálint András kiemelte: fontos, hogy a tehetséges fiatalok sorsát segíteni tudják, és rájuk irányíthatják a közönség figyelmét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×