eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Pénteken kezdődik a Zsolnay Fényfesztivál Pécsett

Három nap alatt százötven ingyenes programmal - köztük Natalie Imbruglia és Buika koncertjével - várja péntektől a közönséget Zsolnay Fényfesztivál, amelyet első alkalommal rendeznek meg Pécsett.

A fesztivál idején a belváros huszonnégy helyszínét médiaművészek szemkápráztató alkotásai díszítik majd - írta közleményében a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK).

Éjjelente "felragyog" a Barbakán, a Sétatér, a Janus Pannonius utca, a Széchenyi tér, a Színház tér, a Jókai tér és a Király utca több pontja is. Statikus és mobil fényinstallációkat, hagyományos épületvetítéseket, klasszikus és modern fényélményeket is láthatnak a résztvevők.

A ZSÖK szerint a fesztivál csúcspontja a Zsolnay Light Art 3D nemzetközi fényfestő verseny döntője lesz, amelyre érkeztek alkotók Mexikóból, Chiléből, Lengyelországból és Franciaországból is.

A művészek péntek és szombat este a pécsi székesegyház épületét megfestve mutatják be produkcióikat, amelyek különlegessége, hogy a bazilika oldalhajója mellett annak tornyaira is vetítenek.

A fényfesztivál úgynevezett cirkuszi helyszínén, a Széchenyi téren péntek este a Theater Tol nevű, 18 fős belga utcaszínházi-légtornász formáció előadását láthatják az érdeklődők. A bemutatón egy 60 tonnás daru emeli magasba a szereplőket.

A közönség szórakoztatásáról - mások mellett - a máltai Tribali és az amerikai Brooklyn Gypsies koncertje gondoskodik.

A ZSÖK arra is felhívta a figyelmet, hogy a fesztivál két kiemelt fellépőjének koncertje is ingyenessé vált: Natalie Imbruglia és Buika előadását is belépődíj nélkül élvezhetik a fesztiválozók.

Ugyanakkor az azoknak otthont adó Dóm tér korlátozott befogadóképessége miatt érdemes regisztrálni a két nagykoncertre, amit csütörtök éjfélig a www.fenyfesztival.hu oldalon lehet megtenni.

A koncerthelyszínek közelében Pécs kétezer éves történelmét megidéző nagyszabású felvonulást és divatshow-t is rendeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×