eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Amerikai segítséggel mentik Hemingway hagyatékát

Egy amerikai alapítvány 900 ezer dollárnyi (250 millió forint) korszerű építőanyagot szállított szerdán Kubába, hogy ott modern intézet épülhessen Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író hagyatékának megőrzésére.

A bostoni központú Finca Vigía Alapítvány évek óta szeretné megóvni a Havanna mellett tárolt több ezer Hemingway-dokumentumot a hőség és a nedvesség okozta lassú pusztulástól. Ebben már korábban is lelkes partner lett volna a Hemingway egykori házát, a Finca Vigíát működtető kubai Nemzeti Kulturális Örökség Tanácsa is, ám az embargó sújtotta szigetországban gyakorlatilag fellelhetetlen volt jó minőségű építési anyag.

A nagy amerikai cégek, köztük a Caterpillar, a AT&T és az American Express által adományozott négy konténernyi építőanyag és szerelvény Kubába szállítását tavaly májusban hagyták jóvá az amerikai hatóságok. Barack Obama elnök egyebek mellett "a kubai népet a tudomány, a régészet és a kulturális örökség megőrzése terén szolgáló" termékekkel tett kivételt az embargó enyhítésekor.

A szállítmány Mariel kikötőjébe érkezett meg szerdán, és azt még aznap jelképesen át is adták a nagyvállalatok képviselői a Havannától 15 kilométerre fekvő Vigía-birtokon, ahol 21 éven át élt Az öreg halász és a tenger szerzője. Ez lesz Kubában az egyik első, amerikai építőelemekből megvalósuló építkezés a lassan oldódó embargó 55 évvel ezelőtti bevezetése óta.

Az amerikai segítségből egy 223 négyzetméteres, kétszintes intézet épül a Havanna melletti Hemingway-birtokon a nagy írótól fennmaradt sok ezer kézirat, fotó és könyv digitalizálására és konzerválására. Az egykori Hemingway-házban kialakított múzeumban 22 ezer dokumentumot és egyéb emléket őriznek az írótól.

Ada Rosa Alfonso múzeumigazgató szerint a bostoni alapítvánnyal együttműködésben eddig 2099 dokumentumot, több mint 3 ezer levelet, 170 eredeti Hemingway-kéziratot, sok fényképet, újságkivágásokat tartalmazó albumot, táviratot, brosúrát, exlibrist és egyéb írásos emléket sikerült restaurálni és digitalizálni.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×