eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Európa-nap - Futóverseny a Margitszigeten

Az Európa-nap és Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulója alkalmából futóversenyt és egész napos fesztivált rendeznek vasárnap a fővárosi Margitszigeten.

Az Európai Unió közösségének "attól függetlenül vagyunk a tagjai, hogy mást és mást gondolunk Európa jövőjéről" - emelte ki az esemény megnyitóján Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Az ilyen alkalmak, mint a mai, lehetőséget adnak arra is, hogy ne a különbségeket, hanem a közös pontokat keressük - tette hozzá.

Szanyi Tibor EP-képviselő hangsúlyozta: Európa napját annak idején azért találták ki, hogy méltó módon emlékezzenek meg a második világháború befejezéséről. Ezen a napon viszont nemcsak a múlttal, hanem a jövővel is foglalkoznak és a jövő az európai együttműködés - jelentette ki.

A margitszigeti rendezvényt az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament (EP) magyarországi tájékoztatási irodája szervezte a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy a futóversennyel és a fesztivál rendezvényeivel együtt ünnepelik az Európa-napot és Magyarország uniós csatlakozásának évfordulóját. Az ország EU-tagságának elsősorban előnyei vannak, hiszen hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, egy értékközösséghez tartozunk és nemzetközi szinten tudjuk érvényesíteni az érdekeinket - vélekedett. Hozzáfűzte: mind uniós polgárok vagyunk, ezért a mai közös uniós és magyar ünnep.

Május 9., az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, az Európai Unió 28 tagállamában az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.

Az idei Európa-nap alkalmából Budapesten fesztivált tartanak és futóversenyt rendeztek a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A Magyarország 12 éves uniós tagsága alkalmából rendezett 12 kilométeres futás résztvevői a főváros uniós forrásból megújult létesítményeit érintették, így többek között az Óbudai Múzeum, a Császár-Komjádi Uszoda, a Betegápoló Irgalmas Rend épülete, a BUBI egyik dokkoló állomása és a Vígszínház mellett haladtak el.

A fesztiválon egész nap ingyenes családi programokkal, színházi előadásokkal, uniós információkkal, valamint könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×