INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

történelem

aukció

kultúra

Kihez került Anne Frank egykori mesekönyve?

InfoRádió / MTI

A becsült ár több mint kétszereséért, 62 500 dollárért (17 millió forint) cserélt gazdát egy New York-i aukción Anne Frank egykori mesekönyve, amelyben a naplója révén ismertté vált lány és testvére aláírása is szerepel.

A Swann Galleries aukciósház szerint a Grimm-testvérek 1925-ben kiadott mesekönyvének nyitóoldalán Anne és testvére, Margot neve szerepel. A mindössze egy percig tartott licit során hatan versengtek a könyvért, amely végül a becsült leütési ár több mint kétszereséért talált új gazdára.

Anne Frank szüleivel egy amszterdami épületben bujkált a második világháború idején a zsidóüldözés elől. 1944-ben azonban elfogták őket, Anne az auschwitzi megsemmisítő táborba, majd onnan a bergen-belsenibe került. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban.

A család amszterdami otthonában hagyta a könyvet, mielőtt a búvóhelyre menekült. A mesegyűjteményt egy holland pár vásárolta meg nem sokkal a háború után egy amszterdami antikváriumban.

Amikor felfedezték a Frank-lányok nevét a nyitóoldalon, felajánlották a könyvet Otto Franknak, a család egyetlen életben maradt tagjának.

A csütörtöki aukció tételei között szerepelt az az 1977-es levél is, amelyet a néhai családfő írt a holland párnak.

"A levelükből érződik a családunkkal történtek miatti részvétük, ezért örömömre szolgálna, ha megtartanák a könyvet a lányuknak, az én gyermekeim emlékére" - írt Otto.

A családfő a háborút követően közreadta Anne naplóját, amelyet a lány a háború alatt írt és amely történelmi dokumentumként azóta világszerte ismertté vált. Hatvanhét nyelvre fordították le és több mint 30 millió példány kelt el belőle. A Frank család egykori rejtekhelye 1960 óta múzeum.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018