INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Marvel-film, román dráma és Leonardo - Heti mozipremierek

Infostart / InfoRádió
A harmadik Amerika Kapitány képregényfilm és egy tavaly Cannes-ban debütált román dráma is szerepel a heti mozipremierek közt.

Az akár harmadik Bosszúállók filmnek is tekinthető folytatásban a szuperhőscsapaton egyre inkább nő a politikai nyomás, a döntéshozók ugyanis nem szívleli az önjáró, hatalmas pusztításra képes hősök felügyelet nélküli tevékenységét. Míg a Vasember páncéljába bújó Tony Star támogatta az irányíthatóság és elszámoltathatóság elvét, Steve Rogers, Amerika Kapitány a szabadságeszmény és az önállóság híve.

A két barát szembenállásának másik frontja, hogy Amerika Kapitány kiáll a II. világháborúból itt maradt egyetlen bajtársa, Bucky mellett, a ki azonban az előző filmben az agymosott tél katonájaként jókora felfordulást okozott, amiért nem maradna el a felelősségre vonás. Az Amerika kapitány és Vasember közti törésvonal a Bosszúállókat is megosztja, ami jó alkalommal szolgál, hogy némi tagtoborzás után, Pókemberrel is kiegészülve csapjon össze a két fél.

Marvel-film, román dráma és Leonardo - Heti mozipremierek

Az Amerika Kapitány: Polgárháború többségében pozitív kritikákat kapott, amiben méltatták a sok szálon futó történet jó kezelését, és főleg a filmet nyitó látványos akciójelenetet, ugyanakkor megjelennek olyan hangok is, melyek szerint a két és fél órás film, többször is leül, és kevésbé érdekes azok számára, akik nem rajongói a Marvel képregényeknek.

A dráma és thriller határán egyensúlyozik a művészmozik heti premierje, a Radu Muntean román rendező által készített Az alsó szomszéd című alkotása. A film főhőse Patrascu, aki az egyetlen szemtanúja egy halállal végződő családon belüli erőszakos esetnek. Az eseményeket tovább bonyolítja, hogy a gyilkossal ezt követően is nap nap után találkozik, mivel ő a szomszédja is egyben. A román új hullám egyik kiemelkedő rendezőjének filmje tavaly a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában debütált, a kritikák többsége pedig elismerően nyilatkozott a film izgalmas kérdésfelvetéseiről és pontos társadalomrajzáról és lélekábrázolásáról.

Végül szintén a héten érkezik a mozikba A művészet templomai: Leonardo Da Vinci - A lángelme Milánóban című ismeretterjesztő film, ami 2015-ös Milánói Expo nagyszabású Leonardo kiállítás anyagát mutatja be a legújabb tudományos eszközök felhasználásával, valamint elkalauzolja a nézőt Milánó legfontosabb, Leonardóhoz köthető épületeihez is.


A címlapról ajánljuk