INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Budapestre jön az oroszok forradalma

Infostart / InfoRádió
Péntektől lesz látogatható a Magyar Nemzeti Galéria "A művészet forradalma" című kiállítása, amely az orosz avantgárd kiemelkedő alkotásait mutatja be 1910-es 1920-as években. Baán László, az intézmény főigazgatója beszélt a kiállításról az InfoRádiónak.

"Rendkívül izgalmas korszakról van szó. A művészet forradalmi periódusáról, amikor megváltozik a látásmód és az ábrázolásmód. Az orosz avantgárd, a nyugat-európai avantgárddal párhuzamosan, sőt sok esetben előbbre lépve újította meg a művészet formanyelvét. Nem egyszerűen művészeti forradalomról volt szó ebben az időszakban, hanem olyan szeizmikus társadalmi mozgások történtek Oroszországban és Európában is, amely több százéves birodalmakat söpört el, például az orosz cár birodalmát" - mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az InfoRádiónak.

Hozzátette: ebből a szempontból Jekatyerinburg, ahonnan ez a gyűjtemény érkezik, különlegesen kitüntetett helyzetben van, hiszen ott végezték ki a cári családot is.

"A történelem metszéspontján jött létre ez a gyűjtemény, amelybe a legjobb művészektől válogattak műveket, mert a fiatal, új állam célja az volt, hogy egyfajta népnevelési szándékkal több kis kollekciót állítsanak össze és küldjenek szét Oroszországban. Szerencsére ez a gyűjtemény megmaradt" - fogalmazott Baán László.

Mint mondta, a jekatyerinburgi anyag lehetővé teszi számunkra, hogy a legfontosabb irányzatokat, csoportosulásokat, megközelítéseket és az avantgárd legnagyobb mesterét, Malevics műveit láthassuk.

"Mindegyik kiváló kvalitású mű és nagyon sok női festő is látható a kiállításon. Fontos, hogy ennek a gyűjteménynek a java még soha így együtt nem hagyta el Oroszországot, tehát ez valóban egy első bemutatkozás Oroszország határain kívül." - hangsúlyozta az intézmény főigazgatója.

Baán László azt mondta, a festmények mellett a történeti hátteret is bemutatják, ebben segítenek azok a filmek, amelyek a kiállítás egyik fontos szekcióját jelentik. Láthatjuk a cári család mindennapjait, például a fürdőző cárt is. Rendkívül izgalmas, hogy az akkori protokoll megengedte, hogy a meztelenül fürdőző cárt filmre vegyék.

"A film nemcsak dokumentációt jelentett, hanem művészi anyag is volt. Hoztunk egy olyan filmet, amely az orosz avantgárd filmes vetületét mutatja meg, történeti megközelítésből. Teljes értékű, izgalmas, nagy kiállítást kap a közönség, amely nem léptékben, hanem sokkal inkább kvalitásában és tartalmában nagy" - hangsúlyozta Baán László.

Hanganyag: Fehér Anna Magda


A címlapról ajánljuk