eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Átadják a világzenei expo díjait

Befejező napjához érkezett a budapesti világzenei expo. A Womex hagyományos díjátadója ma lesz a Müpában.

A Womex életműdíját Cheikh Lo szenegáli zenész kapja. Az eddig öt albumot megjelentetett énekes, zenész sajátos szenegáli és egyszerre nemzetközi stílusa a hazájában népszerű mbalax műfajban gyökerezik, ugyanakkor izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a karibi és az észak-amerikai zene világába, miközben merít a nigériai és kongói hagyományokból is. Cheikh Lo ma először zárt körben, a szakma képviselői előtt, majd a nagyközönségnek is koncertet ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az expo szakmai kiválósági díját Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi kapja. A Hermes Records alapítója több mérföldkövet rakott le az iráni zenei életben: megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez, és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak.

Az esemény idei kiadói díját - a tavalyi sikert megismételve - ismét a német Glitterbeat veheti át. A világzene európai listáján, a WMCE-n 25 ország 45 rádióadóját vizsgálva a Glitterbeat kiadványai voltak a legnépszerűbbek. A magát punk rock attitűddel jellemző kiadó lemezei közül Bassekou Kouyate és Ngoni Ba, Samba Touré és Fofoulah anyagai emelkedtek ki.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×