eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mesterkurzus, kiállítás és hangverseny Liszt Ferenc születésnapja alkalmából

Avishai Cohen dzsessztrombitás mesterkurzusával, kiállítás-megnyitóval és egy Pinchas Steinberg karmester vezette hangversennyel emlékezik Liszt Ferencre születésnapján a Zeneakadémia október 22-én.

A mesterkurzust tartó izraeli Avishai Cohen Tel-Avivban született, nyolcévesen kezdett el muzsikálni. Turnézott az Izraeli Filharmonikusokkal is, olyan világhírű karmesterek irányításával, mint Zubin Mehta, Kurt Masur és Kent Nagano. 1997-ben harmadik lett a Thelonious Monk dzsessztrombita versenyen, ezt követően New York-ban telepedett le. Művészetét rendkívüli sokszínűség és újító, multikulturális beállítódás jellemzi, testvéreivel - a klarinétos Anattel és a szaxofonos Yuval - 3 Cohens név alatt eddig három lemezt adott ki, valamint tagja a SF Jazz Collective formációnak is.

Liszt Ferenc születésnapján nyitják meg A Zeneakadémia - A Zene, 140 éve című kiállítást is, a magyar fotóarchívumok kincseiből összeállított tárlat húsz tablón idézi fel az 1875-ben megnyílt intézmény gazdag történetét és hagyományait. A kiállítás kiemelt figyelmet szentel Hubay Jenő, Weiner Leó és Dohnányi Ernő munkásságának, valamint több tabló tekinti át a Zeneakadémia épületeinek metamorfózisát is.

A jeles alkalomra Liszt Ferenc és Richard Wagner műveiből álló programmal készül a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, amelyet Pinchas Steinberg fog vezényelni. A neves amerikai dirigens pályafutása alatt volt már az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekarának első karmestere, az Orchestre de la Suisse Romande zeneigazgatója, a bécsi Staatsoper első vendégkarmestere is, 2014 óta pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát irányítja vezető karmesterként.

A hangversenyen elhangzik A nürnbergi mesterdalnokok nyitánya, a Trisztán és Izolda előjátéka és Izolda szerelmi halála is, valamint felcsendül Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenye a mindössze húszéves Váradi László szólójátékával. Az estet Liszt Ferenc Tasso című műve zárja.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×