eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bruno Bourel szerelem témájú fotói a Francia Intézetben

Bruno Bourel Magyarországon élő francia fotóművész szerelem témában készült fekete-fehér fotósorozatát mutatja be a budapesti Francia Intézetben péntektől látható kiállítása.

Az Ilyen a szerelem című tárlat csaknem 40 életképének mindegyike Budapesten készült, és buszon, a metró mozgólépcsőjén, árvíz idején, az első Budapest Pride-on, az első Sziget fesztiválon vagy az 1996-os erotika kiállításon elkapott pillanatokat örökítenek meg, de láthatóak az Operettszínház műhelyének ajtaján vagy éppen egy kirakatban megjelenő graffitik is.

A hagyományos technikával készült képek közül a legkorábbit 1989-ben fotózta, amikor először járt Magyarországon - mondta el az MTI-nek a francia fotós, hozzátéve, hogy a városban mindenhol jelen van a szerelem, bárhol lehet találkozni vele, de a Fényrajzok Budapest című, Parti Nagy Lajos író szövegeivel publikált könyvében is szerepeltek már ilyen témájú fotók.

Bruno Bourel hangsúlyozta: ezeket alapul véve, illetve a Közép-európai Egyetemen tavaly bemutatott Jégbüfé-sorozatot továbbgondolva született meg benne az ötlet az új összeállítására.

Mint elmondta, a hagyományos technikát azért választotta a kifejezés módjául, mert úgy véli, hogy az eljárással közelebb kerülhet az absztrakcióhoz, miközben az emberi érzelmek rétegeit is erőteljesebben ki tudja fejezni.

"Emellett szerintem a kép kivágása is a fekete-fehér képpel jobban működik" - hangsúlyozta.

Zenei és filmes tanulmányai után, egy Polaroid SX 70-essel kezdett fényképezni a hetvenes évek végen. Kizárólag a telefonjával, de ma is készít színes fotókat - jegyezte meg. Úgy véli, hogy az európai városok kevesebb színt mutatnak, ezért a színes életképekért Afrikába vagy Indiába kell utazni.

Beszélt arról is, hogy a két évtized során rögzített fekete-fehér fényképek következő könyvének alaptematikáját is képezik, és várhatóan tavasszal jelenik meg. Mint elmondta, a 2000 óta kiadott Fényrajzok Budapest album már a negyedik kiadásnál tart.

Bruno Bourel 1957-ben született Párizsban, 1993-óta él és dolgozik Budapesten.

A kiállítás március 10-ig tart nyitva.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×