INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Ismét mecénásokat keres a Louvre

InfoRádió / MTI
A párizsi Louvre Múzeum egyéni mecénások segítségét kérte ahhoz, hogy restaurálhasson két egyiptomi épületrészt, amelyek a jövőbeli Iszlám Művészetek főosztálya gyűjteményében szerepelnek majd.

Egy évvel a "Mindenki mecénás" elnevezésű kampány sikere után, amely révén a nagyközönség bőkezűségének köszönhetően sikerült a múzeumnak megszereznie A három grácia című Lucas Cranach-remekművet, a Louvre most újabb kampányt indít a restaurálandó kairói kincsek érdekében.

A kampány segítségével egy eddig darabokra szedve ládákban őrzött, XV. századi, négy méter magas mameluk előcsarnokot, illetve egy XVIII. századi áttört rácsos balkonablakot szeretnének helyreállítani.

E látványos építészeti elemeket eddig soha nem tudták restaurálni és kiállítani - közölte a Louvre, amely 2012 nyarán, az Iszlám Művészetek főosztály megnyitóján szeretné bemutatni őket a nagyközönségnek.

Az adományok gyűjtése december 1-től február 29-ig tart. A múzeum 500 ezer eurót (152 millió forintot) szeretne összegyűjteni a két, 1,2 millió euró (346 millió euró) értékű műkincs restaurálásához.

Tavaly a Louvre 1,26 millió eurót (382 millió forint) gyűjtött össze négy hét alatt 7200 magánszemélytől arra, hogy megvásárolhassa A három gráciát (1531), amelyet összesen négy millió euróért (1,2 milliárd forintért) kínáltak a múzeumnak megvételre.

Az adományozók belépőt kapnak a két műtárgy megtekintéséhez az Iszlám Művészetek főosztályon. Kétszáz euró feletti adományozás esetén magánlátogatást tehetnek a kiállításon, kedden, amikor a múzeum zárva tart. Ötszáz eurós vagy annál nagyobb adomány esetén ezt magán esti előadás keretében tehetik meg.

A címlapról ajánljuk