eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

"A lengyeleknek miért vannak csupán romjaik?"

Lengyel ingatlanfejlesztők maroknyi csoportja középkori várkastélyokat épít újjá múzeumnak, szállodának vagy konferencia-központnak abban a reményben, hogy felidézi a régi korok emlékét, amikor több száz éves megszállás, háborúk és idegen uralom előtt Lengyelország európai nagyhatalom volt.

Kívül mókás tornyok díszítik a vaskos falakat a kelet-lengyelországi Tykocin várkastélyában, az udvarban ágyú, belül pedig vadonatúj villanykandallók, radiátorok és csillogó fürdőszoba-berendezések.

"Miért vannak a németeknek váraik a Rajna mentén, a franciáknak kastélyaik a Loire mentén, a csehek miért nyitnak meg annyi kastélyt a látogatók előtt, s a lengyeleknek miért vannak csupán romjaik?" - tette fel a kérdést Dariusz Lasecki, a Czestochowa közelében fekvő Bobolice középkori várat újjáépítő testvérpár egyik tagja.

A XVI. és a XVII. században Lengyelország uralma a Balti-tengertől majdnem a Fekete-tengerig húzódott. A most felépítendő várkastélyok közül számos a XVII. századi svéd hadjárat idején pusztult el. Pénz- és építőanyag-hiány miatt a középkori építmények tovább sorvadtak a kommunista érában, amikor különben sem fordítottak rájuk nagy figyelmet, lévén a kizsákmányoló feudalizmus jelképének tekintették őket.

"A középkor és a reneszánsz Lengyelország aranykora volt" - mondta Jacek Nazarko ingatlanfejlesztő, aki a minap fejezte be Tykocin XVI. századi, vöröstéglás várkastélyának újjáépítését.

A tykocini várkastély 1755 óta romokban állt. Az újjáépítés után szálloda, étterem, esküvők és más rendezvények lebonyolítására alkalmas központ működik rövidesen benne.

A nemrégiben újjáépített Bobolice vastag mészkőfalai és tornya sziklás hegyből emelkednek ki. A helyi legenda szerint egy, a várbörtönben meggyilkolt fiatal lány szelleme kísért benne. A várat a bölcs és türelmes uralkodó hírében álló III. (Nagy) Kázmér király építtette a XIV. században. A lengyelek gyakran emlegetik, hogy Kázmér fából épített Lengyelországot talált és kőből építettet hagyott maga után. A kastély építését idén fejezik be, utána múzeumként működik majd.

A cseh határ közelében fekvő Chrzelicében a középkorban, majd a reneszánsz idején épített egykori várkastély romos falai között egy magánbefektető tervez kulturális központot építeni. Csak a külső falak maradnak meg, megerősítik és modern felépítménnyel látják el őket, világosan megkülönböztetve a régi és az új elemeket.

"Valóságos mozgalom indult arra, hogy megmentsünk minden megmenthetőt" - mondta Wojciech Poplawski, az EU-finanszírozásra váró OP Architekten cég tervén dolgozó építész. "Nem akarjuk azonban újjáépíteni a kastélyt, meg akarjuk őrizni, ami eredeti" - tette hozzá.

A nyugat-lengyelországi Poznanban szintén vita folyik az egykori királyi erődítmény újjáépítéséről, de egyelőre nem világos, hogy az alapok elbírják-e az új falakat.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×