eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kiss Tibor: Az új Quimby-albumon nincs nagy sláger

A Kicsi ország című új Quimby-albumot szeretni fogja az is, aki a régi dalokat kedveli, de az is, aki az újakat - mondta az InfoRádiónak Kiss Tibor, a zenekar énekes-gitárosa, aki szerint az új lemez átfogó, kísérletező, izgalmas. Elárulta azt is, hogy a zenekar milyen hagyományt tör meg, és milyen egyedi dologhoz adta a nevét.

Egy kísérletnek a harmadik lemeze, ami nem kislemezszerű lett, hanem egy nagylemezre duzzadt fel - ez lett a Kicsi ország, amely egy eklektikus, sokszínű dalcsokor. Nem egy egészében vett koncepció érvényesül, inkább a dalok egy-egy külön világot, egy-egy kicsi országot jelenítenek meg. Szerintem nagyon izgalmas lett. Azt szokták mondani ilyenkor az alkotók, hogy ez az eddigi legjobb lemezünk. Ezen az albumon nem nagyon van igazán szar szám. Lehet, hogy nagyon nagy sláger sincs rajta, de nagyon izgalmas dolgok történnek, egész jól szól, és viszonylag elégedettek vagyunk vele.

Keres a zenekar új irányt, vagy inkább megmarad annál a zenei világnál, ami a Kilégzéssel új sikerekhez vitte a zenekart?

Nem tudatos módon keressük ezeket a fonalakat, hanem a kísérletezés, a születés izgalma érdekel minket, és magunkat is szeretjük meglepni. Ezen a lemezen ugyanannyira érezhetőek a gyökerek, mint az újfajta irányok. Ha jól megyünk az úton, akkor kipróbálunk mindenfajta mellékutakat, és mindig visszatérünk a főcsapásra. A bevált vagy szerethető pillanatainkat, hangulatainkat visszük tovább a hátizsákbaN egész régről. Van egy lyukas vödrünk is, amelyből szórjuk ki azokat a dolgokat, amelyek egy-egy kísérlet melléktermékei voltak. Így érlelődik és rakódik össze egy újfajta világ, ami soha nem nélkülözi a gyökereket. Most is vannak az új lemezen olyan dalok, amelyek nagyon régről felismerhetőek. Esszenciájában ez egy átfogó lemez. Annak is bejöhet, aki a régi dalainkat szereti, az is találhat rajta kedvencet, aki az újabbakat. A régi-új kettőssége látszik a Kicsi országon.

Pénteken tartja a hagyományos karácsonyi nagykoncertjét a Quimby a Petőfi Csarnokban, ahol az együttes vendége lesz többek között Ferenczi György is. Milyen koncertre számíthatnak, akiknek már megvan a jegyük?

Nem mutatjuk be az új albumot, csak pár számot játszunk róla, mert még nagyon friss. Úgy volt, hogy Gyuri jön, aztán kiderült, hogy rászerveztek egy koncertet, ezért le kellett mondania, de két napja szólt, hogy mégis el tudna jönni. Próbálni már nem tudunk, így nem tudom, hogy fellép-e vagy sem. Lehet, hogy ott esz, de csak ad hoc jellegűen. A karácsonyi bulin az utóbbi Templom egere címre keresztelt őszi turnénknak az esszenciája lesz hallható, megtűzdelve új dalokkal.

December 30-án a Művészetek Palotájában adnak előszilveszteri koncertet.

Játszottunk már a Műpa kistermében, most a nagyteremben leszünk. A Quimbynek van egy Teátrum című műsora, ami mindig változik. Elsősorban azokat a dalokat vesszük elő, amelyek jobban működnek a színház intimebb, csendesebb környezetében, és kevésbé van hangsúly a rockosabb koncertelemeken, de azért lesznek nagyobb zörejek, robbanások. A koncertnek van egy dramaturgiai szerkesztése, amelyet megspékelünk egy-egy minijelenettel, és a zenekar előveszi a színészi vénáját. A Műpa nem olyan, mint egy színház. Azon leszünk, hogy számunkra a Művészetek Palotája ne váljon a művészetek kalodájává, ezért igyekszünk bensőséges hangulatot kreálni. Eléggé be kell rúgni abban a teremben az üvegfalat.

Szilveszterkor a West Balkánban játszik a Quimby, viszont mintha nem folytatódna egy másik hagyomány: korábban rendszeresen volt január 1-jén Gödörben egy koncert, ahol szilveszter utáni levezetést tartottak.


Nagyon szerettük azt csinálni, de 30-án leszünk a Műpában, 28-án pedig egy budaörsi színházban is fellépünk, és ott a szilveszter is. Soknak éreztünk volna a január 1-i koncertet. Jó lett volna megcsinálni, de azt gondoltuk, hogy hagyhatunk valamit jövőre is. Szeretünk olyan dolgokat kialakítani, amelyek hagyománnyá válnak, de egy-egy év erejéig fel is lehet ezeket rúgni, pont azért, hogy ne gondoljuk azt, hogy ez természetes. Hasonló jellegű dolgot szeretnénk még csinálni, akár márciusban, mert ez lazább, a színháznál kevésbé feszélyezettebb környezet ez, a rock koncertnél pedig koncentráltabb, figyelősebb. Kevés alkalmas tér van erre.

A zenekar honlapján Quimby-cipők prototípusát mutatták be.

Már bögréken is gondolkodunk, és egyéb dolgokon. A merchandise nálunk minimálisra van szűkítve. Néha csináltunk pár pólót, de nem lihegtük túl a dolgokat. A cipő úgy jött, hogy van egy nagyon kedves iparművész, aki ezzel foglalkozik és profi, egyedi bőrcipőket készít. Õ keresett meg minket. Azzal támogatjuk őt, hogy mellé adjuk a nevünket. A márka neve a Not Twelve, tehát nincs egy tucat: minden cipőből csak 11 darabot készít. Bárki tervezhet lábbelit, ha jól sikerült és elad belőle tízet, akkor a tizenegyedik ingyen az övé, tehát nagyon jól áll a dolgokhoz. Abban a globális világban, ahol a nagytőke, monopol nagyvállalatok és mogul márkák működnek, számunkra szimpatikus, hogy egy egyedi, kis léptékű mesterembert tudunk támogatni. Úgy éreztük, hogy ez illik a zenekar imidzséhez, és ebből egy hasznos együttműködés is kialakulhat.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×