eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kecskemét, a zenés színház fellegvára?

Nemrég mutatták be a kecskeméti Katona József Színházban A nyomorultak című musicalt, amelyet a közönség rendre állva tapsol meg. A teátrum - erősítve a zenés vonalat - operettpályázatot írt ki, sőt, idén először országos zenés színházi találkozót rendezett. Cseke Péter igazgató szerint azonban Kecskemét nem pályázik a musicalek és operettek fellegvárának a címére.

A nyomorultak musical, országos zenész színházi találkozó, operettpályázat - joggal hihetnénk, hogy Kecskemét a zenész színház fellegvárának címére pályázik. "Nincs ilyen tendencia, nem akarunk fellegvárként feltűnni. Célunk az, hogy mindenki megtalálja a magának tetsző darabot" - hangsúlyozta a kecskeméti Katona József Színház két és fél éve kinevezett igazgatója.

Cseke Pétre szerint egy vidéki színháznak minden műfajt el kell játszania, a legfontosabb kritérium pedig az, hogy minőségi előadásokat láthasson a közönség.

A Kentaur díszleteivel színpadra álmodott és az idén bemutatott A nyomorultak musicallel akár a budapesti közönséget is Kecskemétre lehet csalogatni, ám a teátrumigazgató szerint a Katona József Színház elsősorban a "hírös városnak" akar megfelelni.

A Magyar Írószövetség Szín-Tér estjének beszélgetésén Cseke Péter kiemelte: színházának repertoárjából nemcsak a közönségcsalogató zenés darabok közül lehet válogatni, hiszen vannak olyan jelentős prózai művek is (Arthur Miller Pillantás a hídról című drámája vagy a kortárs orosz szerző, Ljudmila Ulickaja komédiája, az Orosz lekvár), amelyek megfelelhetnek a zenés előadások miatt fanyalgók ízlésének is.

A múlt évadban több mint kilencven zenés előadás volt a magyar színházakban, ennek okán is létjogosultsága van az idén először a pécsi POSZT mintájára megrendezett KOSZT-nak, a Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozónak - véli Cseke Péter, aki hozzátette: az idei rendezvény valójában egy próba volt, 2011-ben azonban már egy nagy formátumú, országos érdeklődésre számot tartó fesztivállal várják az operett, a rockopera és a musical kedvelőit.

Infúzió az operettnek

Tovább erősítve a zenés vonalat, különös vállalkozásba kezdett a kecskeméti Katona József Színház azzal, hogy pályázatot hirdetett modern operett megírására. A teátrum művészeti vezetője elmondta: több mint húsz pályamű érkezett, amelyek közül öt "tűnik működőnek".

Réczei Tamás hangsúlyozta: a színház nem kötelezte el magát, hogy be is mutatja valamelyik darabot, mindenesetre egy infúziót adtak a műfajnak. Elválik, hogy van-e létjogosultsága az új operettnek, vagy maradjanak a 20-as évek közismert darabjai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×