eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Díjátadó a Magyar Írószövetségben

Hornyik Miklós író és Szörényi László irodalomtörténész vette át szombaton délben az Arany János-díjat a Magyar Írószövetség székházában. A díjátadó előtt az épület előkertjében megkoszorúzták Gérecz Attila költő és sportoló, 1956 hősi halottjának emléktábláját.

A koszorúk elhelyezésekor Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere emlékeztetett arra, milyen fontos szerepet játszottak a szövetségbe tömörült magyar értelmiségek a forradalomban és később, a megtorlás és elfojtás idején is az események emlékének megőrzésében.

A Magyar Írószövetség Bajza utcai székházánál lévő emléktábla alatt koszorút helyeztek el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviselői, a polgármester, a Magyar Művészeti Akadémia tagjai, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete irodalmi tagozata, a Magyar Írók Egyesülete, a Magyar P.E.N. Klub képviselői,

Koszorúzott az Írók Szakszervezete, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesülete, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör, végül a Magyar Írók szövetsége nevében Vasy Géza elnök.

Az esemény után a székházban adták át a szövetség idei Arany János-díjait, először Hornyik Miklós Újvidéken született írónak, aki műveiben a huszadik századi Kárpát-medencei, különösen szülőföldje, a délvidéki magyarság életének hétköznapjait rajzolta meg. Az író 1991 óta él Budapesten.

Majd Szörényi László irodalomtörténész, rövid ideig diplomata, a régi magyar és a neolatin irodalomnak egyaránt avatott tudósa vette át az elismerést.

Az Arany János-díjat 1956 óta adományozza a Magyar Írószövetség, hagyományosan október 23-án, egy nappal a költő halála évfordulóját (október 22.) követően.

A Kő Pál szobrászművész által alkotott kisplasztikát tavaly Sarusi Mihály és Tamás Menyhért kapta meg. A korábbi díjazottak között volt Bárány Tamás, Károlyi Amy, Mezey András, Tornai József, Kertész Ákos, Bella István, Székely Magda, Kalász Márton, Tőzsér Árpád.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×