eur:
389.34
usd:
361.61
bux:
68034.28
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Baán László: Botero az érzékit összekapcsolja az érzékfelettivel

Ahogy regényben a dél-amerikai irodalom, úgy a festészetben Fernando Botero tárja elénk az érzéki és az érzékfeletti birodalmának sajátos elegyét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Fernando Botero festményeiben játékosan, iróniával telten az érzékinek és érzékfelettinek egy sajátos, mesés világát tárja elénk - mondta az InfoRádiónak a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a január 23-ig látható tárlatról.

Baán László kiemelte: a kolumbiai művész nem egyszerűen kövér embereket fest, művészete az érzéki világ anyaggal telített túlfokozása, ami az érzékit összekapcsolja az érzékfelettivel. Az irodalomban a mágikus realizmus felel meg ennek, hiszen abban van a valóság átszőve mesés elemekkel - tette hozzá.

Fernando Botero nagyon sok szállal kötődik a tradícióhoz, a Szépművészeti Múzeumban látható kiállításon parafrázisok is megtekinthetők. Dürer Ádám és Éváját és Raffaelo La Formarináját is újraértelmezte, átformálta a saját ábrázolásmódja szerint - emelte ki a főigazgató.

A beszélgetést teljes egészében szombaton délután 5 órától hallgathatják meg.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×