eur:
389.25
usd:
363.83
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Képriport: dedikáló szerzők az Ünnepi Könyvhét forgatagában

A váratlan nyári forróság elől a napernyők alá húzódtak az írók, és a közönség is szívesebben időzött az árnyékban lévő standoknál a 81. Ünnepi Könyvhét negyedik napján, vasárnap a Vörösmarty téren.

A Könyvheti Olvasóklub fiatal házigazdái szerint eddig az idősebb korosztály vette legtöbbet igénybe a tavaly indított szolgáltatást, amelynek keretében a könyvújdonságokat néhány órára ki lehet kölcsönözni. "Főként szépirodalmat, szakkönyveket kerestek, illetve most elég sokan érdeklődtek a Magyarország történelmével, főleg a Trianonnal kapcsolatos könyvek iránt" - mondta az MTI-nek a könyvhéten szakmai gyakorlaton lévő Békei Anna, az egyik könyvkereskedelmi szakközépiskola tanulója, aki szerint sokan a könyvklubba húzódnak a tűző nap elől.

Hozzátette, ő úgy látja, hogy a gyerekkönyvek közül az idén Bartos Erika könyvei a legnépszerűbbek, de sokan érdeklődnek az idegen nyelvű könyvek iránt is. Mint fogalmazott, a könyvklub főleg azoknak lehet segítség, akiknek nincs kedvük végigjárni valamennyi standot, hiszen itt az összes újdonságot kézbe vezetik.

A könyvhéten először szerepel a pár hónapja nyílt Magyarország Első Könyvsiker Kölcsönzője. Sipos László, a cég tulajdonosa elmondta, hogy sok könyvpiaci szereplő meglepődött a vállalkozás sikerén. "A könyvsiker szó talán egy kicsit félrevezető, hiszen nemcsak bestsellerekkel foglalkozunk, hanem igyekszünk minél szélesebb spektrumot lefedni a szépirodalomtól az ismeretterjesztő könyvekig" - magyarázta Sipos.

A vállalkozás alapgondolataként az emelte ki, hogy a magas könyvárakat kölcsönzéssel kompenzálják, azaz, ha egy könyvet valaki megvásárolt, de az mégsem tetszik neki, 15 napon belül visszaviheti a boltba, ahol ötszáz forint "kölcsönzési díj" fejében visszaveszik azt.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók 60 százaléka hozza vissza a kötetet, a többiek inkább megtartják. "Kicsit drágábbak vagyunk, mint a könyvtár, de nálunk a legfrissebb könyvek is megtalálhatók" - érvelt. A legnépszerűbb kiadvány eddig az Alkonyat-sorozat negyedik része, a Hajnalhasadás volt, de sokan keresték Dan Brown Az elveszett jelképét, a könyvhéten pedig Esterházy Péter Esti című kötetét.

A pavilonok között több külföldi is nézelődött, német diákok egy csoportja például arról érdeklődött, vajon minden hétvégén ekkora könyvvásárt rendeznek-e Budapesten. Szavaikból kiderült, vásárolni nem fognak, de szeretik a vásári forgatagot. Ugyanakkor elárulták, bár Esterházy Péter neve ismerős számukra, más magyar szerzőt nem tudnak megemlíteni.

A könyvhét keretében vasárnap is számos író dedikált. Délután az egyik leghosszabb sor Sólyom László köztársasági elnök asztala előtt kígyózott a Vörösmarty téren. Volt aki, aki az Egy elnökség lenyomata című kötet több példányára is szerette volna megszerezni az államfő aláírását.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×