INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Botrány egy közönséges olasz közönségfilm adókedvezménye miatt

InfoRádió / MTI
Kemény kirohanást intézett egy olasz napilap kritikusa egy nagy sikerű, ámde vulgáris közönségfilm ellen, amely a "művészfilm" besorolást kiügyeskedve jelentős adókedvezményekhez jutott.

A Christmas in Beverly Hills (Karácsony Beverly Hillsben) Neri Parenti rendezésében készült el Christian de Sica főszereplésével. A név nem véletlenül cseng ismerősen, a színész Vittorio de Sica, a Biciklitolvajok világhírű olasz filmrendezőjének fia.

Bár az olasz filmművészet az elmúlt száz esztendő során számos remekművet adott a világnak, az olasz kritikusok szerint a Sica-fiú produkciójára nehezen ragasztható rá a "nemzeti és kulturális jelentőségű" címke, ami alapján kedvezőbb adókategóriába sorolták.

Az olasz multiplexekben tíz nap alatt 20 millió dollárt kasszírozó vígjáték arról szól, hogy Carlo (Christian de Sica), akiből időközben dzsigoló lett, Los Angelesben összefut Cristinával, akit 17 évvel ezelőtt terhesen hagyott magára.

A Corriere della Sera befolyásos publicistája, Ernesto Galli della Loggia a lap hétfői számában keresetlen szavakkal fogalmazta meg kritikáját, amely szerint a film nem más, mint "a közönségesség káromkodásokkal fűszerezett szakadatlan áradata, az állomások vécéjének falfirkáihoz hasonlatos, a film hosszán végignyúló obszcenitás".

De Sica azonban ugyan abban a lapszámban megjelentetett válaszában védelmébe vette a produkciót. Mint mondta: az ilyen sikeres filmeknek nincs szükségük állami támogatásra, sőt éppenséggel ezek bevétele támogatja az olasz filmgyártást.

A címlapról ajánljuk