eur:
389.86
usd:
363.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Most jó áron lehet festményeket venni

A magyar műtárgypiac még nem érezte meg a gazdasági válságot, a karácsonyi aukción egy Gulácsy-kép 110 millió forintért kelt el. A Virág Judit Galéria társtulajdonosa szerint a válság hatására nőni fog a kínálat, és a közepes kategóriában az árak stagnálására is lehet számítani, ám a csúcskategóriában továbbra is áremelkedést várnak a szakemberek.

A tavalyi ősz rendkívül jól sikerült a magyar műtárgypiacon, annak ellenére, hogy mennyit riogattak a gazdasági válsággal - mondta az InfoRádiónak Virág Judit galéria-társtulajdonos. Õsszel például 44 millió forintot fizettek Tihanyi Lajos Önarckép című művéért, míg Czóbel Béla Virágcsendélet című alkotása 48 millióért talált gazdára.

A művészettörténész kifejtette: a karácsonyi árverésen 110 millió forintért kelt el Gulácsy Lajos A bolond és a katona című képe, ez volt az év legmagasabb leütése. Mindez azt mutatja, hogy kiemelkedő festményért kiemelkedő árat tud fizetni a piac a válság közepette is - hangsúlyozta Virág Judit.

A karácsonyi árveréseken ugyanakkor nem mindegyik kép volt ennyire kelendő, sok festmény ment el egy-két licittel, ami szokatlan - emelte ki a galéria-társtulajdonos.

Akinek most pénze van, jó áron tudna vásárolni képeket, mert megnőtt a kínálat, a válság miatt sokan bocsátják áruba festményeiket - vélekedett Virág Judit a 2009-es kilátásokról. Hozzátette: a közepes kategóriában az árak stagnálására is lehet számítani, ám a csúcskategóriában továbbra is áremelkedés várható.

A művészettörténész kiemelte: a magyar műtárgypiacon a XX. század elejének modernista képei számítanak a legkeresettebbeknek, de sokan érdeklődnek a szentendrei iskolai alkotói és immár a kortárs művészek képei iránt is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×