eur:
389.62
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Forradalom, szeretlek"

Előadássorozattal emlékezik meg 1968-ról a Trafó Kortárs Művészetek Háza. Az Egyesült Államok és Kelet-Európa története éppúgy szerepel a programban, mint a német Vörös Hadsereg Frakció tevékenységéről, megítéléséről szóló előadás vagy a feminizmus, a nők tömeges munkába állása és a gyes bevezetése.

"Le az absztrakttal, éljen az efemer!" címmel 1968 politikai, társadalmi és művészeti hatásairól rendez előadássorozatot szeptember 29. és október 1. között a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

A Szabadegyetem témájának apropóját a 1968 negyven éves évfordulóján túl a Trafó Galériában láthatható "Forradalom szeretlek" című kiállítás adta, ami magyar és külföldi képzőművészek munkáin keresztül mutatja be kor képzőművészeti vonatkozásait.

A Szabadegyetem három előadássorozat keretében igyekszik körbejárni 1968-at. Hétfőn Konok Péter, Magyarics Tamás és Kende Tamás történészek politikatörténeti előadásokat tartanak az Egyesült Államokban és Kelet-Európában történtekről, valamint az 1968-at övező mítoszok kialakulásáról. Ezután kerekasztal-beszélgetés következik a Lettre és a 2000 folyóirat '68-as számai alapján Bojtár Endre, Csordás Gábor, Rajk László, Szilágyi Ákos és Tamás Gáspár Miklós részvételével.

Kedden K. Horváth Zsolt történész a RAF, azaz a Vörös Hadsereg Frakció német terrorszervezet tevékenységéről és mai megítéléséről tart előadást, ezután pedig a nők helyzetéről esik szó, melyben többek között a szabad szombat, a gyes kialakulása valamint a feminizmus megjelenési formái szerepelnek Acsády Judit szociológis és Tóth Eszter Zsófia tolmácsolásában.

Szerdán a magyarországi kulturpolitika és a művészetek kapcsolatáról szólnak az előadások. Ignácz Ádám zeneesztéta a beatkorszakkal és annak nemzetközi hátterével foglalkozik, Sasvári Edit művészettörténész a kelet-európai képzőművészet sajátos jelenségeire hívja fel a figyelmet, Ring Orsolya, a Magyar Országos Levéltár munkatársa pedig az ellenkultúra résztvevőinek megpróbáltatásait érzékeltetve az Orfeo alternatív színházi együttes és az állambiztonság kapcsolatát mutatja be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×