eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Milliárdokat ér a "degenerált" Vámpír

Edvard Munch a nácik által "degeneráltnak" titulált képét várhatóan 35 millió dollárért árverezik el New York-ban.

Többen úgy hiszik, hogy a világhírű norvég festő 1894-ben készült képe, a Vámpír (vagy más néven Szerelem és fájdalom) Munch egy prostituáltnál tett látogatását ábrázolja, mások viszont úgy vélik: a művész szeretett nővérének halálával kapcsolatos az alkotás.

Maga Edvard Munch azt mondta festményéről, hogy azon "csak egy nő megcsókolja egy férfi nyakát".

Mindenesetre náci politikusok "morálisan degeneráltnak" nevezték az alkotást, amelyet Munch leghíresebb képe, a Sikoly párjának tartanak.

A képet John Anker műgyűjtőnek adták el 1903-ban, majd 30 évvel később egy magánkollekcióba került, és ott is maradt 7 évtizedig, bár 2007-ig a New York-i Metropolitan Museum kölcsönvette.

Az Independent angol napilap információi szerint a Vámpírt november elején árverésre bocsátják New York-ban, és várhatóan 35 millió dollárt, vagyis közel 5,8 milliárd forintot adnak majd érte.

Az árverés előtt Munch festményét október 3. és 7. között Londonban, majd később Moszkvában is kiállítják.

Címlapról ajánljuk
A nagy német biztonsági csomag a Bundestagon átment, de a Bundesratban részben megbukott

A nagy német biztonsági csomag a Bundestagon átment, de a Bundesratban részben megbukott

Noha az ellenzők száma magas volt, a Bundestag pénteken elfogadta a biztonsági, illetve migrációs intézkedések szigorításáról szóló csomagot, amelyet az ellenzéki CDU/CSU és az AfD egyhangúlag elégtelennek tartott, a koalíciós szavazatok azonban elegendőnek bizonyultak a jóváhagyáshoz. A teljes törvénytervezet azonban egyelőre nem léphet életbe, a parlament felsőháza, a Bundesrat ugyanis kifogást emelt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×