eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az emlékezetes mozdulatok főszereplői

Átadták a legjobb epizódistáknak járó Aase-díjakat. Az elismerést idén Tanai Bella, Fekete Györgyi, Mihály Pál és Lugosi György vehette át. A díjat Gobbi Hilda alapította, és minden évben négyen kaphatják meg.

Gobbi Hilda végakaratában az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, vagyis az epizodisták számára alapította meg az Aase-díjat.

Az alapító okiratban így ír erről: "Színészi pályafutásom során számos kiemelkedő színészegyéniséget ismerhettem meg, egy-egy alakításukat ma is őrzöm, gazdagabb vagyok általuk. Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce pillanata van, tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot."

A díj elnevezése egyébként Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeményéhez kapcsolódik. Az alapító Gobbi Hilda számos kiváló alakítása közül az egyik éppen Aase anyó felejthetetlen megformálása volt. Rövid szerep, de felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

Idén a Vígszínház nyugalmazott művésze, Tanai Bella részesült Aase-díjban, de megkapta az elismerést Fekete Györgyi, az Egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Mihály Pál, a Pesti Magyar Színház művésze, a Kolozsvári Magyar Állami Magyar Színház örökös tagja, és a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze Lugosi György is.

Az elismerést odaítélő kuratórium nevében a Bajor Gizi Színészmúzeumban Molnár Piroska színművésznő köszöntötte a díjazottakat.

Mint mondta, Gobbi Hilda olyan művészeknek szánta a díjat, akik színészetük nagy részét nem sztárszerepekben töltik, hanem úgy vesszük őket észre, és úgy tarjuk meg őket az emlékezetünkben, hogy a színpadon, ha rövidebb ideig is, de mindig hihetetlen erővel vannak jelen.

Az első Aase-díjakat 1989-ben adták át. Azóta az elismerést megkapta Földi Teri, Pártos Erzsi, Tyll Attila, Csomós Mari, Gáti József, Hunyadkürti György, és Gosztonyi János is.

A díjat odaítélő kuratóriumban Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Csikos Sándor, Epres Attila és Õze Áron foglal helyet 2005 óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×