eur:
387.95
usd:
360.24
bux:
68928.74
2024. május 9. csütörtök Gergely

Debrecenbe készül a lengyel dzsessz java

Az idén Lengyelország legjobb dzsesszzenészei lesznek a csütörtökön kezdődő Debreceni Jazznapok vendégei - jelentette be Siklósi Csaba, a Főnix Rendezvényszervező Kht. programigazgatója Debrecenben.

Emlékeztetett arra, hogy immár 36. alkalommal rendezik meg Magyarország legrégebbi dzsesszfesztiválját. Az utóbbi években megújult seregszemle azonban az idén új szakaszába lép - mutatott rá a programigazgató.

A dzsessz fejlődésében fontos szerepet játszó amerikai városok - New Orleans, St. Louis, Chicago és New York - dzsesszéletét bemutató sikeres sorozat lezárásával most egy európai ország dzsesszművészete kerül a fesztivál középpontjába.

Lengyelország dzsessznagyhatalom: világot járó muzsikusai, szervezett dzsesszélete, híres fesztiváljai érdemessé teszik a megkülönböztetett figyelemre - indokolta a választást Siklósi Csaba.

Mint megjegyezte, az elmúlt több mint három évtizedben a nagy öregektől a fiatalokig csaknem minden jelentős lengyel dzsesszzenész megfordult már a debreceni fesztiválon, ilyen koncentrált formában azonban, mint az idén, még nem voltak jelen.

A debreceni fesztivál vendége lesz Tomasz Stanko, az idősebb nemzedék világhírű képviselője, Krzysztof Scieranski basszusgitáros, de ott lesznek a lengyel újhullám reprezentánsai is.

A fesztivál a magyar dzsessz jeles előadóinak, együtteseinek is pódiumot biztosít.

A hagyományos dzsessz idősebb művelői - Tommy Vig, Gonda János - mellett nagy számban lesznek jelen napjaink meghatározó irányzatainak fiatalabb képviselői, köztük a Nalanda, az Ektar, a Djabe, a Fusio Group, László Attila, az East Side Jazz Company és a Cornelio Tutu Band.

Címlapról ajánljuk
Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint az új patikaszabályok jelentik a túlélést a kistelepülési fiókgyógyszertáraknak, mert sok helyen már háziorvos sincs, és 15 perc várakozás a gyógyszerészre még mindig jobban megéri, mint elutazni a legközelebbi patikáig.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×