eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Wahorn: "Volt olyan időszak, hogy majd belepusztultam"

Wahorn András képzőművész szerint természetes, hogy az értékrend átalakul, és emiatt bizonyos művészeti ágak háttérbe szorulnak. Hozzáteszi: annak ellenére, hogy érti és látja ezeket a folyamatokat, nem tud mást tenni, mint továbbra is rajzolni, festeni, pontosan úgy, ahogyan tette ezt évtizedekkel ezelőtt. Wahorn András hétfőn a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

A képzőművészet fontossága egy kicsit halványodóban van, a költészet és a szalvétagyűjtés is, más médiumok kerülnek előtérbe. Olyanok kerülnek a helyére, amelyekkel szemben a velem egykorú emberek fanyalodnak. Igazából semmi baj nincs, csak az idő átalakul. Másfelé terelődik a hangsúly, az emberiség szellemének kalandja újabb vizekre evez.

Úgy tűnik, mint ha ezt képzőművészként ilyen könnyen élné meg. Valóban ilyen könnyű elfogadni, hogy a munkái, nem azok minősége miatt, háttérbe szorulnak?

Volt olyan időszak, hogy ebbe majd belepusztultam, de ezen már túl vagyok. Ez az én személyes problémám. Meg kellett értenem, hogy a világ változik, és az, amire én felesküdtem annak idején, nem esküdtem fel semmire sem, de amiben én hittem, az már nem fontos. Ilyen van. Most más fontos.

Egy képzőművésznek hogyan kell alkalmazkodnia ehhez? Több égőt kell betekerni?


A képzőművészet az én elképzelésem szerint már nem az egyes ember kalandja. A XX. században arról volt szó, hogy én vagyok, Wahorn Bandi, szerintem a tehén kék, plusz még kérek négymilliót azért, hogy ezt én így látom. Ez volt a képzőművészet, ez volt a művészet. Az individuum volt az érték. Ezt azonban nem lehet már tovább csinálni, elfordult innen a figyelem. A kreatív embereknek más feladatuk van, ahelyett, hogy az önmaguk személyes látomásait vetítenék ki, ezt úgy kell megtenniük, hogy ez valamibe belehelyezhető is legyen. Például videojátékok, filmek, háromdimenziós alkotások. Ennek tudatában én tovább is csinálom a régi művészetemet, mert arra kellett rájönnöm: annak ellenére, hogy ezt felismertem, én már nem leszek más. Én még mindig olyat tudok csak csinálni, ami senkinek sem kell.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×