eur:
389.72
usd:
365.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Nem olyan rózsás már a helyzet, mint kezdetben"

Július másodikán kiderül, hogy a Nemzeti Színház intézményi átalakítása, finanszírozása hogyan alakul a jövőben, ekkor találkozik ugyanis egymással Hiller István kulturális miniszter és Jordán Tamás, a teátrum vezetője.

"December 31-éig tart a mandátumom, biztos vagyok benne, hogy addig minden függőben lévő kérdés rendeződik. Egyelőre nem tudni, átalakítják-e, összevonják-e más intézménnyel. Csak annyit tudunk biztosan, hogy eladni nem fogják a Nemzeti Színházat, és nem lesz befogadó színház sem" - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Jordán Tamás.

"Optimista vagyok, mert a kulturális miniszter szeretné megvonni a nemzeti intézmények körét, és ebben egyetlen színház szerepel: a Nemzeti. S reményeim szerint kiváltságokat fog élvezni" - tette hozzá a színház igazgatója.

Jordán emlékeztetett arra, hogy 2003-tól minden évben komoly összegeket vontak el a színháztól, az idén például 160 millió forintot. "Ma már tehát egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet, mint kezdetben volt. Az idén már le kellett mondani produkciókról ahhoz, hogy tartani tudjuk az üzleti tervet" - hangsúlyozta.

A készülő színházi törvénnyel kapcsolatban Jordán Tamás elmondta: nagyon komoly előkészületi munkák folynak. Hiller István novemberben egyeztetett a színházigazgatókkal. Munkabizottságok jöttek létre, amelyek január végére letették az asztalra a szakma javaslatait. "Lassan megy a törvény kidolgozása, mert változatlanul rengeteg a tisztázatlan kérdés" - emlékeztetett Jordán Tamás.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×