eur:
389.45
usd:
363.53
bux:
68005.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hihetetlen, de igaz: újjáépítették az ókori Rómát - nézze meg!

Amerikai, olasz, német és angol tudósok elkészítették az ókori Róma számítógépes szimulációját: végigsétálhatunk az utcákon, és jó néhány épületbe be is mehetünk.

Tíz év és két millió dollár: ennyibe került a Krisztus utáni 320-ik évben hatalma és pompája csúcsán lévő Róma számítógépes rekonstrukciója.

Az egykori, több mint 20 kilométeres városfalon belül 7.000 épület szimulációját készítették el, a legkisebb fellelhető részletre is ügyelve: közelről megnézhetjük például a diadalívek homolkzatának féldomborműveit is.

A rekonstrukció a Nagy Konstantin császár alatti Rómát mutatja be, természetesen a ma is álló épületek régi fényükben tündökölnek, de a régészek segíségével viszonylag részletesen sikerült rekonstruálni jó néhány, ma már nem létező építményt is, például Vénusz szentélyét, amely az ókori Róma legmonumentálisabb temploma volt.

Több tucat épület belsejének is elkészítették a számítógépes szimulációját, így belülről is látható a Kolosszeum és a szenátus, szobrokkal, freskókkal és padlócsempével együtt.

A rekosntrukció szerzői, a virginiai egyetemről azt ígérik: naprakészen tartják alkotásukat és minden friss régészeti felfedezést beépítenek majd.

Ha érdekli az ókori Róma, ide kattintva Ön is meglátogathatja!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×