eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tiltakozás Balázs Péter igazgatói kinevezése miatt

Hosszas huzavona után Balázs Péter színész-rendezőt választotta Szolnok város önkormányzata a Szigligeti Színház élére. A második pályázat kiírását politikai és szakmai viták előzték meg. Balázs Péter kinevezése színházszakmai körökben elégedetlenséget váltott ki, többen nyílt levélben fordulnak a polgármesterhez, hogy másítsa meg döntését.

Balázs Péter színész-rendezőt választotta a szolnoki önkormányzat a Szigligeti Színház igazgatójának.

A most megválasztott igazgató kinevezése öt évre szól, Balázs Péter június 16-ától irányítja a teátrumot.

Összesen hét pályázat érkezett a szolnoki színház vezetői posztjára, miután másodszor írták ki a pályázatot a direktori székre.

A pályázók között volt Szikora János, a teátrum jelenlegi vezetője, Balázs Péter színész, Lukáts Andor színész-rendező, Anger Zsolt színész-rendező, Bozsó József színész, Mertz Tibor, a Nemzeti Színház művésze, valamint Telihay Péter rendező.

Nem támogatták a szakmai bizottság által legjobbnak ítélt jelöltet

A hét elején egy szakmai bizottság hallgatta meg a pályázókat, és az InfoRádió úgy tudja, a testület Anger Zsolt munkáját tartotta kiemelkedően a legjobbnak.

Ennek dacára a város önkormányzatának oktatási és kulturális bizottsága nem támogatta a szakma által javasolt jelölt felkérését.

Visszavont pályázat

A szolnoki Szigligeti Színház élére azért kellett másodszor is új pályázatot kiírni, mert az önkormányzat az előzőt március végén, a tervezett döntés előtt egy nappal érvénytelenítette.

A polgármester akkor elmondta: a bizottságtól Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színművésze kapta a legtöbb szavazatot, ám ő visszavonta pályamunkáját.

A színművész hivatalosan nem indokolta visszalépését, ám Szikora János az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának ülésén színjátéknak nevezte az igazgatóválasztást.

Szikora János akkor elmondta, hogy a direktori pályázati kiírás megszületése előtt a város vezetői megkeresték Schwajda Györgyöt, a nagy tekintélynek örvendő színházi embert, és felkínálták neki az igazgatói posztot.

A megkérdezett visszautasította az ajánlatot, viszont instrukciói alapján kiszemeltek egy másik művészt, miközben a megkeresett szaktekintély a "háttérember" szerepét vállalta volna.

Szikora János időközben bocsánatot kért Szolnok önkormányzati képviselőitől szavaiért, és vállalta, hogy június közepéig közreműködik a következő évad előkészítésében.

Szalay Ferenc polgármester felkérte Balázs Péter színművészt, hogy pályázzon a posztra.

Az önkormányzat szóvivője akkor az InfoRádiónak úgy fogalmazott: nincs abban semmi különös, hogy a polgármester rögtön a pályázat kihirdetésekor közölte, felkérte Balázs Pétert is a pályázat beadására, hiszen a fideszes városvezető csupán "tiszta lapokkal játszik".

Ettől függetlenül bárki beadhatja a pályázatát, még nincs meg a döntés - tette hozzá Pókász Endre.

Nyílt levelek a döntés ellen

A Magyar Színházi Társaság ezt követően nyílt levélben kérte a polgármestert, hogy ne nevezze ki "nem sportszerű versenyben" Balázs Pétert a teátrum élére.

A szakma képviselői hétfő este nyílt levelet fogalmaztak meg Szalay Ferenc polgármesternek, amelyben tiltakoznak az ellen, hogy az önkormányzat teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a szakmai grémium döntését.

"Meggyőződésünk, hogy nem szabad kockára tenni annak a színháznak a jövőjét, amely mind a szolnoki közönség, mind az elmúlt harminc év magyar színháztörténetében meghatározó jelentőségű szerepet játszott" - áll az 57 művész által aláírt levélben.

A színházi szakma képviselői Pécsett, az országos színházi találkozó helyszínén ülnek össze, hogy megvitassák, miként tudnák megmásíttatni a döntést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×