eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megdöbbentő tények és sokkoló érdekességek a szupersztárról

Március 25-én, vasárnap ünnepli 60. születésnapját minden idők egyik legeredetibb és legsikeresebb előadóművésze, Elton John. Ebből az alkalomból íme 60 tény a hat évtized kapcsán.

Gyerekkor

1. Elton Hercules John eredeti neve Reginald Kenneth Dwight. Hatvan évvel ezelőtt, 1947. március 25-én, az angliai Middlesexben fekvő Pinnerben látta meg a napvilágot.
2. Apja, Stanley Dwight a Királyi Légierő hadnagya, és a big band trombitása volt. 1962-ben vált el Elton John édesanyjától, Sheilától.
3. Elton John három (más források szerint négy-) évesen kezdett zongorázni, majd 11 évesen a Királyi Zeneakadémia növendéke lett.
4. Öt évig tanult az akadémián, de a záróvizsgák előtt otthagyta az intézményt. Később azt nyilatkozta, hogy nem szeretett bejárni az órákra.
5. Első együttese a Bluesology volt 14 éves korában.
6. Egy évvel később, 15 évesen már rendszeresen játszott egy kocsmában, ahol a részeg vendégek gyakran a zongorába öntötték a sörüket.
7. A szüleit zavarta a zenéje. Az apja azt akarta, hogy a klasszikus darabokra koncentráljon, míg az édesanyja a játékmódjával nem volt megelégedve.

Karrierjének kezdetei

8. Elton John jelentkezett a korszak két nagy progresszív rockzenekaránál felvételre, de a King Crimson és a Gentle Giant is visszautasította.
9. Első saját lemezei előtt több olcsó feldolgozáslemezt is megjelentetett.
10. Játszott a brit blueslegenda, Long John Baldry kísérőzenekarában. Művészneve is ebből az időből származik, a banda szaxofonosa, Elton Dean és a zenekarvezető nevéből gyúrta össze.
11. Elton John és Bernie Taupin szövegíró első közös száma, a Scarecrow 1967-ben jelent meg. A páros addig egyáltalán nem találkozott, postán tartották a kapcsolatot.
12. Hivatalos beceneve Rocket Man - második sikere nyomán. Rod Stewart viszont Sharonnak hívja.Sikerek

13. A minden idők legsikeresebb előadóit összesítő amerikai listán a 9., 69 millió Amerikában eladott lemezzel. Barbra Streisand a 8., míg az AC/DC a 10.
14. Az 1997-ben Diana hercegnő halálára újraírt és újra kiadott Candle int he Wind minden idők legnagyobb példányszámban elkelt kislemeze. Világszerte több mint 30 millió fogyott belőle.
15. Az 1992-ben alapított Elton John AIDS Alapítvány eddig működése során több mint 100 millió dollárt gyűjtött.
16. 1998-ban II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte.

Díjak, elismerések

17. Háromszor nyerte el a Brit Awards brit zenei elismerést. Egyszer 1991-ben, amikor a legjobb brit férfi előadónak járó díjat kapta meg, kétszer pedig kiemelkedő hozzájárulásáért díjazták.
18. Első alkalommal 1986-ban a Wham!-mel (George Michael duójával) közösen kapta a díjat, amit az akkori konzervatív pártelnök nyújtott át. Kilenc évvel később a második elismerést Sting adta át.
19. Egyik legsikeresebb éve talán 1994 volt, amikor az az évi Oscar-gálán az Oroszlánkirály zenéje három jelölést kapott az ötből. A győztes a Can You Feel The Love Tonight lett.
20. Ötször nyerte el a zenei világ legrangosabb elismerését, a Grammy-díjat. Először 1986-ban a That's What Friends are For című dalért, legutóbb 2000-ben az Aidáért.
21. Érdekes, hogy már 13 Top20 sikere volt Nagy-Britanniában, mielőtt a Kiki Dee-vel közösen előadott Don't Go Breaking My Heart-tal először felért a csúcsra.

Turnésztorik

22. 1976-os világkörüli turnéjának címe Hangosabb mint a Concorde (de nem olyan szép) volt.
23. Elton John volt az első nyugati popsztár, aki a Szovjetunióban turnézott, 1976-ban.
24. Többször turnézott Billy Joellel és mindig tagadta, hogy rivalizálnának.
25. Miután a 2001-es Grammy-gálán közösen lépett fel Eminemmel, csodálatát fejezte ki a rapper iránt.
26. "Fontos, hogy az embernél mindig legyen két tiara, ha úton van. Soha nem lehet tudni, mikor hívnak meg valamilyen előkelő rendezvényre" - jelentette ki egyik turnéja során.
27. Egyszer lelövetett egy Rod Stewart koncertet hirdető légballont.Érdekességek az önéletrajzból

28. 1975-ben Ken Russell leforgatta a Tommy rockopera filmváltozatát, melyben Elton John is szerepelt.
29. 1973-ban az akkor negyedosztályú Watford labdarúgóklub elnöke lett. Nyilvánosan sírva fakadt, amikor az együttes 2-0-ra kikapott az Evertontól az FA-kupa döntőjében.
30. Több mint 4 millió font folyt be AIDS-alapítványa számlájára 1988. szeptemberében, amikor több mint kétezer személyes tárgyat árvereztetett el a Sotheby's aukciósháznál.
31. 2004 óta minden évben időszakosan megnyit a világ különböző helyein egy-egy boltot, ahol saját ruháit árulja jótékony célból. Legutóbb New Yorkban árusított.

Magánélet

32. Egy 1976-os Rolling Stone-interjúban ismerte be először, hogy biszexuális. "Az embereknek nagyon szabadon kellene értelmezniük a szexet. A kecskéknél azért meg kellene húzni a határt" - mondta.
33. Talán kevéssé ismert, de Elton John 1984-ben megnősült, egy német hangmérnököt, Renate Blauelt vette el. Négy évvel később elváltak, az énekes pedig nem sokkal később bejelentette, hogy homoszexuális.
34. Sir Elton egy 2001-es interjúban bevallotta, hogy alkalmanként több mint 200 ezer fontot (72 millió forintot) is elkölt ruhákra.
35. Jelenlegi partnerével, David Furnish-sel 2005 decemberében lettek hivatalosan élettársak.
36. Saját maga sem tudja felbecsülni, hogy mennyit költött kábítószerekre, ám egyszer kijelentette: "Amikor az Alpok felett repülök, arra gondolok: ennyi kokaint szippantottam fel".
37. Bár felmerült a lehetősége, Elton John elzárkózott attól, hogy David Furnish-sel közösen adoptáljanak gyermeket - a korkülönbség miatt. "Õszintén szólva nem vagyok hajlandó szoptatni" - jegyezte meg.
38. Saját bevallása szerint a Watford csapata is segített neki leszokni a függőségeiről, többek között az alkoholról.

4

Viták

39. A Hear'Say együttest neme egyszerűséggel a "pop legrondább zenekarának" nevezte, mondván, Danny Foster énekes úgy néz ki, mint Shrek.
40. Gyűlöli a videóforgatásokat.
41. Legendásan utálják egymást David Bowie-val, aki a "rock királynőjének" nevezte.
42. Sir Elton egyszer azzal viccelődött, hogy ha csatlakozna a Spice Girls-höz, ő lenne "Pimasz Spice", Rod Stewart pedig "Zsugori Spice".
43. Nem tartotta túl sokra Elvis Presleyt. "Amikor Washingtonban találkoztunk, félig már halott volt. Semmilyen életjelet nem adott, ami elég szomorú volt" - mesélte.

A stúdióban

44. John Lennon is játszik Elton John egyik leghíresebb lemezén, az 1975-ös Captain fantastic and the Brown Dirt Cowboy címűn, igaz, Dr. Winston O'Boogie álnéven.
45. Egyik legfurcsább dala a Conventional Oven Thermostat, melyet egy sütő használati utasítására improvizálva írt egy tévéműsorban.
46. A dalszöveg olyan klasszikus sort is tartalmazott, mint: "Te és a sütőd nagyszerű dolgokra vagytok képesek / Emlékezz: nincs két ugyanolyan darab"...
47. Állandó szövegírója, Bernie Taupin akkor írta a Someone Saved My Life Tonight (Valaki megmentette ma éjszaka az életem) című dalt, amikor megakadályozta, hogy Elton John öngyilkos legyen.
48. A páros 1969-ben írt egy dalt Can't Go On (Living Without You) címmel, remélve, hogy bejutnak az Eurovíziós versenyre - de nem sikerült.
49. Elton John olyan előadókkal énekelt duettet, mint George Michael, Kiki Dee, Gladys Knight, Cliff Richard és 2Pac.
50. Zongorázik a Scissor Sisters listavezető slágerén, az I Don't Feel Like Dancingen.
51. A Captain Fantastic... albumot egy óceánjáró fedélzetén írta.
52. Próbál lépést tartani a legújabb zenei divatokkal, aktuális kedvencei között szerepel az LCD Soundsystem, James Blunt...
53. A Don't Go Breaking My Heart-ot ugyan Bernie Taupinnal írta, de Ann Orson és Carte Blanche név alatt.

Minden más

54. A This Train Don't Stop Here Any More cím dalhoz forgatott klipben Justin Timberlake személyesítette meg a fiatal Elton Johnt.
55. A Candle in the Wind eredeti 1973-mas verziója listavezető volt Nagy-Britanniában, ám az amerikai megjelenést elhalasztották, amikor az ottani rádiók egy másik számot, a Bennie and the Jets-t kezdték játszani.
56. Az Oscar-díjas Can You Feel The Love Tonight-ban a Take That-es gary Barlow az egyik háttérénekes.
57. Ötvenedik születésnapján Elton John egy XV. Lajos-stílusú rizsporos parókát viselt, a tetején egy ezüst hajóval, amely valódi füstöt eregetett az ágyúiból.
58. Az öltözék akkora volt, hogy az énekest egy bútorszállító autóval kellett a buli színhelyére szállítani.
59. Liz Hurley esküvőjén ő kísérte a modell-színésznőt az oltárhoz.
60. Az énekes szupersztárt egy csapat éneklő krokodil rántotta be a vízbe - a Muppet-show egy 1977-es adásában.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×