eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már kint vannak az Oscar-szobrok

A Kodak Filmszínház elé már kitették a hatalmas aranyszobor-figurákat, hiszen ez lesz a helyszíne a vasárnap hajnali díjkiosztónak.

A vörös szőnyeget lassan kigördítik, hiszen a Filmakadémia tagjai már leadták szavazataikat a különböző kategóriákban a jelöltek valamelyikére.

Találgatások tucatjai láttak napvilágot arról, hogy melyik film lesz az idén a győztes. A bukmékerek Scorsese legújabb alkotását, A téglát jósolják az élre a legjobb film kategóriában.

A filmrajongókat ez azért is hozza lázba, mert Martin Scorsese korábban ötször kapott legjobb rendezői jelölést és kétszer is jelölték Oscarra a legjobb forgatókönyvért.

A Tégla Scorsese 8. jelölése, és ha álmai valóra válnak, akkor az idén akár két díjjal térhet haza, mert a legjobb film mellett a legjobb rendező díjára is őt jósolják.

A rendezők számára egyébként történelmi pillanatok egész sorát tartogatják az Oscar díjkiosztók. Clint Eastwood 74 éves volt, amikor a Millió Dolláros Bébiért neki ítélték a legjobb rendezés díját.

Woody Allent szinte minden kategóriában jelölték már, de csupán háromszor foghatta nyertesként az arany szobrot: 1978-ban a legjobb rendezőként és forgatókönyvíróként, illetve 9 évvel később a Hannah és nővérei forgatókönyvéért.

A filmzenékből szinte mindig hatalmas slágerek lesznek, ennek ellenére nem volt túl gyakori, hogy musical kapott volna díjat a legjobb film kategóriában: legutóbb 2003-ban a Chicago aratott így Rob Marshall rendezésében.

Filmes körökben emellett arra hívják fel a figyelmet, hogy a női rendezők számára az áttörés még odébb van: a legközelebb Sofia Coppola állt a filmes dobogó legfelső fokához, de legjobb rendezői címmel női alkotó egyelőre nem büszkélkedhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×